Kurczak z orzechowym sosem curry

Przepis na to pyszne curry znalazłam w mojej starej książeczce „Dania jednogarnkowe” Anne Wilson z 1993r. Od dawna się do niego przymierzałam, w końcu się udało, danie pojawiło się na naszym stole i obiad był pyszny. Co prawda nie ma do niego dużo sosu, ale taki kremowy kurczak nam w zupełności wystarczał. Porcja na 3 osoby.



Kurczak z orzechowym sosem curry
  • 2 duże udka z kurczaka (lub 3 mniejsze)
  • płaska łyżka curry
  • łyżeczka kuminu
  • papryczka chilli
  • 1/2 szkl. sosu orzechowego Blue Dragon
  • łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki wody
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • ząbek czosnku posiekany
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
  • duza papryka czerwona
  • małe marynowane kolby kukurydzy
  • łyżka oleju sezamowego 

Udka posypałam solą i pieprzem i upiekłam na grillu elektrycznym, ok 45 minut. Można także w piekarniku, ale chodzi o to żeby mięso miało smak jak kurczak z rożna. Następnie odstawiłam do ostygnięcia, po czym obrałam z kości i podzieliłam na "strzępy", czy tez paski jak kto woli.  
W miseczce wymieszałam curry, kumin, sos chiński orzechowy, drobno posiekaną chilli, wodę i cukier. 
W woku rozgrzałam olej, włożyłam pokrojoną w paski paprykę, drobno posiekaną cebule ze szczypiorem, czosnek, imbir, kolby kukurydzy i smażyłam razem 2 min. Dodałam kurczaka, sos z miseczki wymieszałam razem, smażyłam kolejne 2 minuty. W trakcie skropiłam olejem sezamowym, doprawiłam sosem sojowym. Podałam z brązowym ryżem, ale można także z makaronem jajecznym.



6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! I te kolory.... takie jedzenie chcę mieć na stole codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kolorowy jest Twój kurczak:) Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie składniki, prawie wszytskie oprócz masła orzechowego są prawie na codzień u nas używane :-) Wygląda niesamowicie. U nas również wciąż brak masła orzechowego, jakoś nie możemy się do niego przekonać. Może warto spróbować jeszcze raz? :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto ja je pokochałam od pierwszego wejrzenia.. oprócz jedzenia z nim kanapek;)

      Usuń
  4. Też niedawno przekonałam się do masła orzechowego. Smakowicie się zapowiada to danie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger