Limonkowe skrzydełka
Potrawy z woka są moimi chyba ulubionymi, bo są szybkie w przygotowaniu, zajmują mi mało czasu, mało składników, mało miejsca, mało garów i czyli czysto, pysznie i ekonomicznie. Polecam właśnie takie danie, czyli skrzydełka z woka w marynacie z limonek.
Limonkowe skrzydełka
- 12 szt skrzydełek
- łyżka białego octu winnego
- sok z 1,5 limonki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- zielona cebula dymka
- limonka do dekoracji
W misce wymieszać sok z limonki, ocet winy, cukier, sos sojowy. Skrzydełka opłukać, odciąć najchudszą część, osuszyć. Włożyć do marynaty na 30 minut.
Olej rozgrzać w woku, włożyć skrzydełka i smażyć ok 15 minut, odwracając aż się przyrumienią (mozna upiec tez w piekarniku). Dodać pokrojoną zielona dymkę, smażyć razem chwilę. Przełożyć na półmisek, udekorować plasterkami limonki. Najlepiej podać z ryżem.
niesamowicie apetyczne skrzydełka!
OdpowiedzUsuńapetycznie wyglądają, piękny soczysty zielony na tle rumianej skórki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paulina
super! taki fajny przepis na lato:)
OdpowiedzUsuńdziekuje!
OdpowiedzUsuńegzotyczny kurczak
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie zrobić :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie, na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńcudnie wyglądają
OdpowiedzUsuńRozpieściłaś moje kubki smakowe mmmm :) A ja skrzydełek nie mam buuu ,popatrzę i idę :(
OdpowiedzUsuń