Pleśniak ze świeżymi porzeczkami i jagodami
Popularne, szybkie i proste.. jedno z naszych ulubionych.. czyli pleśniak.. zazwyczaj robię z dżemem lub owocami mrożonymi ale tym razem sięgnęłam do krzaczka po porzeczki i tak powstał nasz weekendowy deser. Powiadam wam niebo w gębie:)
Pleśniak ze świeżymi porzeczkami i jagodami
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 250g masła
- 200 g czerwonych porzeczek
- 100 g jagód
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Rozdzielic zoltka od bialek. Mąkę wymieszac z proszkiem do pieczenia i zagnieść dodajac masło i żółtka. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Ubić białka na sztywno, pod koniec dodać cukier. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 23x21). Jednym kawałkiem ciasta wyłożyć dno formy. Wstawić do piekarnika na 10 minut w 180°C. Owoce przebrac, umyc. Podpieczone ciasto wyjąć, posypać porzeczkami i jagodami. Owoce przykryć ubitą pianą z cukrem. Wierzch posypać startą na tarce drugą częścią ciasta. Piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczenu odstawic do ostygniecia i posypac cukrem pudrem.
ale kusisz :))))
OdpowiedzUsuńPleśniak to jedno z moich ulubionych ciast, pięknie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńPleśniak to jedno z lepszych ciast. Można je zrobić praktycznie z dodatkiem takich owoców, jakie się ma pod ręką. Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPychotka:) I jeszcze ta kruszonka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pleśniaka ze świeżymi owocami, w tym roku robiłam pierwszy raz z czerwoną porzeczką i jagodami - jestem zauroczona :) a tak moje wyglądało, zapraszam :) http://najsmaczniejsze.pl/2012/07/plesniak-z-czerwonymi-porzeczkami/
OdpowiedzUsuńtwoj tez wyglada pysznie.
UsuńI jak tu nie kochać lata za jego dary :-) Pleśniak wygląda pięknie. Piszemy się na kawałek! pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńWiększość osób piszę pleśniak a dla mnie to wciąż jest skubaniec:) Pyszny skubaniec:)
OdpowiedzUsuńno fakt obie nazwy sie zazebiaja.
UsuńPorzeczki zawsze wydawały mi się tak mało doceniane :) A tutaj prezentują się znakomicie :) Super przepis.
OdpowiedzUsuńKurczę blade, ale mi się zachciało ciacha przez Ciebie Berenika;) a muszę się ograniczyć ze słodkościami;) Pyszny, z jagodami nigdy nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńwidzialam twoje plesniaki sa super.
Usuńdziekuje za mile slowa.
OdpowiedzUsuńCiekawe, pleśniak zawsze kojarzył mi się z jabłkami, ale ta propozycja mnie intryguje, zwłaszcza, że jest z ulubionymi owocami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Paulina.
uwielbiam to ciasto :) gnieciucha :) ale nie jadłam wersji z jagodami....wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię to ciasto i właśnie najbardziej w wersji z porzeczkami
OdpowiedzUsuń