Biskwity czyli omleciki z owocami i śmietaną
Czy w pochmurny dzień może być pyszniejszy podwieczorek? Nie trzeba dużo puszyste biszkopty, trochę owoców i śmietany.. i jesteśmy w niebie... omlety biszkoptowe jak marzenie.
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego z wanilia
- 7,5 łyżki maki tortowej
- 400 ml śmietany kremówki
- owoce: banany, kiwi, nektaryny
- 4 łyżki dżemu malinowego
- sos czekoladowy
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Następnie dodać mąkę i wymieszać drewniana łyżką. Piekarnik rozgrzać do 165 st. Na papierze do pieczenia narysować okręgi, ciasto wyłożyć do środka i rozsmarować. Włożyć do piekarnik na 8 minut.
Wyjąć przełożyć na ściereczkę, papier zdjąć, delikatnie zgiąć biszkopty na pół przykryć ściereczką zostawić do ostygnięcia.
Ubić kremówkę na sztywno. Środek biszkoptów posmarować dżemem, włożyć śmietanę (szpryca) i pokrojone owoce. Polać sosem czekoladowym.
Z tej porcji wyszły mi 4 takie duże biskwity, omlety.
Cuuudne!:D
OdpowiedzUsuńWspaniałe!!!! narobilaś mi smaka Berenika!!!! Dawno nie jadłam, a uwielbiam! Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWczoraj oglądałam je na FB dzisiaj weszłam się jeszcze trochę pokatować zdjęciami, nie wytrzymam - zrobię
OdpowiedzUsuńwowwwww! zaproś mnie do siebie, to opędzluję cały talerz!:) boskie!
OdpowiedzUsuńWooow! miałam od dzisiaj nie jeść słodyczy, ale chyba jednak się złamię ;)
OdpowiedzUsuńcudowne!
OdpowiedzUsuńdziekuje i polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuńpamiętam z młodości ;)) no może bez owoców ale bardzo je lubiłam
OdpowiedzUsuńWYglądają cudnie! Na pewno bardzo szybko zniknęły ze stołu... ;)
OdpowiedzUsuńRozpusta normalnie. Czy to TE dechy?
OdpowiedzUsuńtak TE;)
UsuńPamiętam takie z cukierni, ale tylko ze śmietaną i cukrem pudrem, fajnie, że można zrobić je w domu i jeszcze z owocami!
OdpowiedzUsuń