Przekładany chleb z wędzonym serem i pieczonym czosnkiem

Akcja ogłoszona na blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja" zainspirowała mnie żeby zrobić chleb którego nie tylko ja ale i inni blogerzy nie zrobili do tej pory. Poświeciłam sporo czasu przeczesując internet w poszukiwaniu takiego chleba. W końcu trafiłam na przepis nietypowy bo wcale nie wyglądał jak chleb, w dodatku bardzo łatwy i wyśmienity na każdą okazję od śniadania po przyjęcie dla gości. Można jeść go na wiele sposobów, od posmarowania masłem po "tąkanie" jak mówią Ślązacy w ciepłej, aromatycznej, czosnkowo-ziołowej oliwie.
Przepis pochodzi  z tego blogu, ja zmieniłam nadzienie z boczkowego na serowe. Przepis dodaję do akcji "Upiecz Smakowity Chleb", organizowanej przez blog Ireny i Andrzeja. Patronem akcji są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny Smakowita.



Przekładany chleb z wędzonym serem i pieczonym czosnkiem 
  • ok. 2 szklanki mąki chlebowej typ 720 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie błyskawicznych drożdży (7g) 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/3 szklanki mleka (2% lub 3,5%)
  • 1/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 1 szklanka sera (użyłam startej goudy)
  • 1 cała duża główka czosnku
  • 2 łyżki mieszanki suszonych ziół (mogą być też świeże)
  • 4 łyżki masła roztopionego 
  • 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
  • ser w plastrach - roladę ustrzycka lub wędzona gouda lub inny ostrzejszy ser np cheddar 

Do miski miksera dać szklankę mąki 720 i całą mąkę pszenną, cukier, drożdże, sól, połowę szczypiorku. W małym rondelku na małym ogniu podgrzać mleko i masło, aż masło się rozpuści. Odstawić na 1 minutę, a następnie dodać do garnuszka z mlekiem i masłem wodę. Wszystko wlać do mąki. Wyrabiać za pomocą haka. Następnie dodawać  po jednym jajku, mieszając aż się dobrze połączą. Dodać starty ser, suche zioła i dobrze wymieszać. Dodać stopniowo pozostałą mąkę i zagnieść, aż ciasto będzie nie będzie lepkie (gdyby było trzeba dodać mąki).

Przenieść ciasto do naoliwionej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na jedną godzinę. W tym czasie upiec czosnek. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z główki czosnku odciąć górną cześć tak by, odsłonić ząbki. Zawinąć czosnek w folię aluminiową, wcześniej skrapiając oliwą z oliwek. Piec przez 40min aż będzie miękki. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wycisnąć czosnek ze  skórek na ciasto jak w przepisie poniżej.
Stolnicę posypać mąką, przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrobić, następnie rozwałkować na duży prostokąt około 12 x 15cm. Posmarować 2 łyżkami roztopionego masła. Na to  rozprowadzić równomiernie pieczony czosnek, ułożyć plastry sera, posypać ewentualnie ziołami. 


Pokroić ciasto na 6 jednakowych pasków za pomocą ostrego noża. Ułożyć paski jeden na drugim i pokroić na 6 kwadratów  prawie równej wielkości.  

Foremkę keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Kwadraty przełożyć do keksówki stawiając je pionowo. Niezbyt ciasno bo ciasto ma mieć miejsce do podrośnięcia. Posypać wierzch resztą szczypiorku, polać 2 łyżkami roztopionego masła, przykryć i odstawić wyrośnięcia na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Piec przez 30-35 minut, aż na góra się zrumieni. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.




Podawać z masłem, lub ciepłą oliwą z oliwek z czosnkiem i ziołami ale z dobrym serem. Co kto lubi.   

Mała uwaga. Zdjęcia z etapów robienia ciasta są z użyciem wędzonej goudy.  A chleb już upieczony z roladą ustrzycką. Wynikło to z tego, że pierwszy chleb tydzień temu był dla gości którzy nie dali mi szans zrobienia zdjęć po upieczeniu, dlatego robiłam powtórkę, ale z innym serem. I biorąc pod uwagę sery to uważam że rolada się lepiej spisała bo nie stopiła się tak bardzo jak gouda, co zresztą widać. Można wykorzystać prawie każdy ser, ale im intensywniejszy tym lepszy.  






Upiecz Smakowity Chleb!

28 komentarzy:

  1. o rany, o rany! coś pięknego.
    a cóż to za akcja ze Smakowitą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko wejdz na linka i zobacz. dziekuje.

      Usuń
    2. Piekłam ten chlebek jest pyszny,ale chyba nie potrzebnie go wyjelam jeszcze ciepłego z formy. Czy można go zostawić w formie do wystygniecia?

      Usuń
    3. oczywiście że tak. może wystygnąć w foremce, nawet to jest wskazane.

      Usuń
  2. ale świetny przepis wyszukałas :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszniutki! Przepis napewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  4. dziekuje, to naprawde fajny chleb, a dodatki mozna dawca jakie sie chce idealny dla gosci, tanio ich mozna nakarmic :). nie radze dawac drozdzy swiezych bo wychodzi bardziej wilgotny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy chleb:) Przepis zapisany do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jaki cudny, z pewnością skorzystam z tego przepisu.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, wygląda super, nic więcej do niego nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki cudny! Az mi zapachniało przed monitorem ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się to pieczywko i dodatek sera wędzonego jak najbardziej mnie przekonuje. Wygląda pięknie!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Powiem tak, zauroczyłas mnie tym chlebem, mus go zrobić:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. oj, ale pysznie wygląda, zapisuje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki cudny chlebek, konieczny do spróbowania :-)
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pyszności...na pewno zrobię bo to moje smaki:)!

    OdpowiedzUsuń
  14. O matuniu jaki cudny!!! Koniecznie muszę skorzystać z pomysłu!! Napatrzeć się nie mogę!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały chlebek! Cudeńko... Gratuluję wspaniałego wypieku i nagrody!:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam pytanie, czy do wypieku tego chleba mogę użyć mąki żytniej czy gryczanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli już miałabym wybierać to lepiej żytniej aczkolwiek oby nie była za ciężka. z gryczana jeszcze nie miałam do czynienia.

      Usuń
  17. Właśnie wcinam, trochę przepis zmodyfikowałam. Użyłam jednego rodzaju mąki, dodałam dwa sery: parmezan i ser zółty z ziół oregano i pominęłam czosnek. Chlebek doskonały. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się ze się skusiłaś i smakuje. pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger