Fondue serowe wg Tomka Jakubiaka z piwem
Na warsztatach piwnych, o których niedługo, z marką Książęce było dużo pysznych dań, przekąsek i piwa oczywiście... ale mnie urzekło od samego początku serowe fondue. Szybkie, smaczne, lekko pikantne o zdecydowanym smaku. Przygotowując je w domu postanowiłam lekko zmienić recepturę bo nie dysponowałam świeżym serem cheddar i dodałam do masy trochę piwa, co wg mnie poprawiło jego smak. Dzięki temu fondue zyskało na wyrazistości.
Fondue serowe wg Tomka Jakubiaka z piwem
- serek topiony cheddar - 12 trójkącików lub 2 paczki plasterków
- 200g sera żółtego edamskiego startego lub cheddara (ja nie miałam)
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki piwa jasnego
- łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- łyżka masła
- kromki chleba
W garnku rozgrzać masło, stopić serki topione, dodać starty ser, całość wymieszać. Wlać mleko, mieszać aż masa zgęstnieje. Dolać piwo, cały czas mieszając. Na koniec doprawić papryką.
Kromki chleba opiec na grillu lub na blasze na chrupko, pokroić w paski. Jeść maczając chleb w fondue, póki ciepłe i płynne.
Dawno nas u Ciebie nie było, a tu tyle się działo! Warsztaty fajna sprawa. A fondue zawsze sie sprawdza :-) wygląda pięknie. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, lubię takie przekąski, a mój M jeszcze bardziej, więc z pewnością prędzej czy później wykorzystam przepis. Warsztaty piwne - świetna sprawa. I już wiem kto mi wykupił wszystkie miseczki;) Mam takie same, ale tylko 4 ostatnie , pewnie wszystkie Ty wykupiłaś w Agacie ;)
OdpowiedzUsuńa nie ja bo ja kupowalam swoje w Piotr i Pawel w Chrzanowie.. w Agacie widzialam inne dodatki z tego kompeltu ale ceny oj ceny....
UsuńTo prawda ceny bolą :(
Usuńto musi byc pyszne! mniam
OdpowiedzUsuńZ piwem jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńserowa rozpusta :))
OdpowiedzUsuńwstyd się przyznć moje founde leży chyba z 5 lat i nie zostalo jeszcze wyjete z opakowania! Chyba jesienią i zimą trza nadrobic stracony czas
OdpowiedzUsuńmoje fondue tez stoi juz ponad rok nieuzywane.. ale do tego serowego nawet nie trzeba go uzywac.
UsuńZostałaś przeze mnie wyróżniona w Verstile Blogger. Szczegóły tu: http://kuchniajustyny.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger.html
OdpowiedzUsuńdziekuje.
Usuńuwielbiam fondue, dzięki za przepis :) mniam !
OdpowiedzUsuńula to do dziela. do tego nawet nie trzeba zestawu do fondue.
UsuńChętnie skorzystam z przepisu przy najbliższej okazji.
OdpowiedzUsuńi te zdjęcia takie apetyczne !!
Noo, wygląda bardzo smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńKsiążęce dziś u mnie na stole:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńWyróżniłam Twój blog do Versatile Blogger Award.
Zobacz tutaj:
http://wkadrzesmaku.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html
Pozdrawiam
Karina