Fondue serowe wg Tomka Jakubiaka z piwem

Na warsztatach piwnych, o których niedługo, z marką Książęce było dużo pysznych dań, przekąsek i piwa oczywiście...  ale mnie urzekło od samego początku serowe fondue. Szybkie, smaczne, lekko pikantne o zdecydowanym smaku.  Przygotowując je w domu postanowiłam lekko zmienić recepturę bo nie dysponowałam świeżym serem cheddar i dodałam do masy trochę piwa, co wg mnie poprawiło jego smak. Dzięki temu fondue zyskało na wyrazistości.



Fondue serowe wg Tomka Jakubiaka z piwem
  • serek topiony cheddar - 12 trójkącików lub 2 paczki plasterków
  • 200g sera żółtego edamskiego startego lub cheddara (ja nie miałam)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki piwa jasnego
  • łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • łyżka masła
  • kromki chleba 

W garnku rozgrzać masło, stopić serki topione, dodać starty ser, całość wymieszać. Wlać mleko, mieszać aż masa zgęstnieje. Dolać piwo, cały czas mieszając. Na koniec doprawić papryką.   
Kromki chleba opiec na grillu lub na blasze na chrupko, pokroić w paski. Jeść maczając chleb w fondue, póki ciepłe i płynne.   



17 komentarzy:

  1. Dawno nas u Ciebie nie było, a tu tyle się działo! Warsztaty fajna sprawa. A fondue zawsze sie sprawdza :-) wygląda pięknie. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda, lubię takie przekąski, a mój M jeszcze bardziej, więc z pewnością prędzej czy później wykorzystam przepis. Warsztaty piwne - świetna sprawa. I już wiem kto mi wykupił wszystkie miseczki;) Mam takie same, ale tylko 4 ostatnie , pewnie wszystkie Ty wykupiłaś w Agacie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a nie ja bo ja kupowalam swoje w Piotr i Pawel w Chrzanowie.. w Agacie widzialam inne dodatki z tego kompeltu ale ceny oj ceny....

      Usuń
    2. To prawda ceny bolą :(

      Usuń
  3. Z piwem jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wstyd się przyznć moje founde leży chyba z 5 lat i nie zostalo jeszcze wyjete z opakowania! Chyba jesienią i zimą trza nadrobic stracony czas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje fondue tez stoi juz ponad rok nieuzywane.. ale do tego serowego nawet nie trzeba go uzywac.

      Usuń
  5. Zostałaś przeze mnie wyróżniona w Verstile Blogger. Szczegóły tu: http://kuchniajustyny.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger.html

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam fondue, dzięki za przepis :) mniam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ula to do dziela. do tego nawet nie trzeba zestawu do fondue.

      Usuń
  7. Chętnie skorzystam z przepisu przy najbliższej okazji.
    i te zdjęcia takie apetyczne !!

    OdpowiedzUsuń
  8. Noo, wygląda bardzo smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Książęce dziś u mnie na stole:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda.
    Wyróżniłam Twój blog do Versatile Blogger Award.
    Zobacz tutaj:
    http://wkadrzesmaku.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html

    Pozdrawiam
    Karina

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger