Kokosowe curry z indyka
Mięso mielonego z
indyka jest u nas bardzo niedoceniane, a tymczasem można je wykorzystać w tak różnoraki
sposób. Ja postanowiłam tym razem użyć go do swojej wariacji curry z lekkim
posmakiem limonki i z mlekiem kokosowym. Córka stwierdziła ze było to jedno z
lepszych dań ostatnio.
Kokosowe curry z indyka
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 6 grzybów mun
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 cebule
- 180ml mleka kokosowego
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z 1/4 limonki
- 3 liście limonki kaffir
- łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka słodkiego sosu chilli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oleju
pasta curry:
- garść świeżej kolendry
- 1 trawa cytrynowa
- 1 ząbek czosnku
- skorka starta z cytryny
- papryczka chilli
- łyżeczka kurkumy
- trochę bazylii tajskiej
- 1/4 szklanki wody
Do miski włożyć
grzyby, zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Następnie odsączyć i 4 z
nich pokroić drobno, a 2 w paski. Cebule pokroić w grube piórka.
W misce wymieszać mięso
mielone, imbir starty, pieprz i drobno pokrojone grzyby. Z masy uformować duże kuleczki.
Rozgrzać olej na patelni i usmażyć na rumiano. Wyjąć odstawić na bok. Na patelnie
dolać oliwy i włożyć cebule. Smażyć ok 2 minuty.
W międzyczasie zrobić
pastę curry. Kolendre posiekać, trawę pokroić drobno, tak samo papryczke chilli
i czosnek. Włożyć do moździerza albo miksera, dodać pozostałe składniki i utrzeć
na jednolita masę. Pastę dodać na patelnie do cebuli, wymieszać, podsmażyć przez minutę, wlać mleko
kokosowe, wymieszać, dodać liście kaffir, jogurt, sos chilli i sok
z limonki do smaku. Na małym ogniu gotować przez 5 minut, ewentualnie doprawić
do smaku wg
siebie, włożyć kuleczki mielonego, przykryć patelnie i gotować razem 5 minut. Podawać z ryżem.
oj, wcale się Jej nie dziwię .. szkoda że z dostawą tego dania u Ciebie nie można zamówić :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na obiadek, przepis zapisuję, bo lubimy takie smaki:) trzeba będzie spróbować:D
OdpowiedzUsuńlubię połączenie mleka kokosowego z mięsem ;)
OdpowiedzUsuńCiekawie :) Nigdy nie próbowałam curry z kokosową nutą, ale podoba mi się ten pomysł
OdpowiedzUsuńDziekuje i polecam, warto czaaami siegnać po takie egzotyczne smaki.
OdpowiedzUsuńWiesz, że u mnie też dzisiaj mielony indyk? Tylko w zupełnie innym połączeniu :)
OdpowiedzUsuńciekawe w jakim wydaniu?
Usuń