Kokosowe curry z indyka


Mięso mielonego z indyka jest u nas bardzo niedoceniane, a tymczasem można je wykorzystać w tak różnoraki sposób. Ja postanowiłam tym razem użyć go do swojej wariacji curry z lekkim posmakiem limonki i z mlekiem kokosowym. Córka stwierdziła ze było to jedno z lepszych dań ostatnio. 



Kokosowe curry z indyka
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 6 grzybów mun
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 cebule
  • 180ml mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z 1/4 limonki
  • 3 liście limonki kaffir
  • łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • szczypta pieprzu 
  • 2 łyżki oleju 

pasta curry:
  • garść świeżej kolendry
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 ząbek czosnku 
  • skorka starta z cytryny
  • papryczka chilli
  • łyżeczka kurkumy
  • trochę bazylii tajskiej
  • 1/4 szklanki wody


Do miski włożyć grzyby, zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Następnie odsączyć i 4 z nich pokroić drobno, a 2 w paski. Cebule pokroić w grube piórka. 
W misce wymieszać mięso mielone, imbir starty, pieprz i drobno pokrojone grzyby. Z masy uformować duże kuleczki. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć na rumiano. Wyjąć odstawić na bok. Na patelnie dolać oliwy i włożyć cebule. Smażyć ok 2 minuty. 
W międzyczasie zrobić pastę curry. Kolendre posiekać, trawę pokroić drobno, tak samo papryczke chilli i czosnek. Włożyć do moździerza albo miksera, dodać pozostałe składniki i utrzeć na jednolita masę. Pastę dodać na patelnie do cebuli, wymieszać, podsmażyć przez minutę, wlać mleko kokosowe, wymieszać, dodać liście kaffir, jogurt, sos chilli i sok z limonki do smaku. Na małym ogniu gotować przez 5 minut, ewentualnie doprawić
do smaku wg siebie, włożyć kuleczki mielonego, przykryć patelnie i gotować razem 5 minut. Podawać z ryżem.







7 komentarzy:

  1. oj, wcale się Jej nie dziwię .. szkoda że z dostawą tego dania u Ciebie nie można zamówić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysł na obiadek, przepis zapisuję, bo lubimy takie smaki:) trzeba będzie spróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię połączenie mleka kokosowego z mięsem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawie :) Nigdy nie próbowałam curry z kokosową nutą, ale podoba mi się ten pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje i polecam, warto czaaami siegnać po takie egzotyczne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiesz, że u mnie też dzisiaj mielony indyk? Tylko w zupełnie innym połączeniu :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger