Kremowy makaron z dynią i leśnymi grzybami
Obdarowano mnie ogromną dynią, więc ją chcąc nie chcąc przerabiam. A że mąż co rano przynosi z lasu kilka grzybów, więc postanowiłam połączyć obie te rzeczy w jedno danie z patelni. Okazało się być wyjątkowe w smaku, bo córka poprosiła o powtórki.
Kremowy makaron z dynią i leśnymi grzybami
- 100 g dyni obranej
- 100 g świeżych grzybów (u mnie kozaki i brzozaki)
- 2 łyżki masła
- cebula dymka
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- sól
- szczypta pieprzu Kotanyi
- 1/2 łyżeczki płatków chili jalapeno Kotanyi
- makaron kokardki
Obraną dynię pokroić w kostkę. Grzyby dobrze oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę posiekać. Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać dynię, wsypać chilli, smażyć przez około 10 minut, aż się lekko nie zarumieni. Przełożyć na miseczkę. Na tę samą patelnię dodać łyżkę masła, grzyby, cebulkę, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez kolejne 5 minut. Następnie dodać ponownie dynie, ugotowany makaron, wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dać śmietanę i wszystko razem wymieszać, podgrzewając minutę.
Jak zawsze pyszności u Ciebie! to takie typowo jesienne danie podbijające moje serce!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie :) Wyobrażam sobie dynię w tym kremowym sosie i coś mi się widzi, że na weekend zrobię to danie
OdpowiedzUsuńboskie danie, oj .. chyba już niedługo zagości i u mnie
OdpowiedzUsuńCudne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńdziekuje i polecam bo latwe szybkie i smaczne.
OdpowiedzUsuńJak to dobrze, jak mąż przynosi grzyby. Dyni mam aż nadto, ale grzybów brak.
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł z takim połączeniem smaków, dyni z grzybami nigdy nie jadłam ale patrząc na to danie mam ogromną ochotę na taki zestaw!!
OdpowiedzUsuńOoo, zapisuję do wypróbowania! "Uczę" się właśnie dyni :)
OdpowiedzUsuń