Ostry krem z dyni i pieczonej papryki
Przerabiania dyni ciąg dalszy.. tym razem trafiło na zupę krem ale z nutą ostrości dzięki papryczce chilli i sambal oelek. Miała być tylko z dyni, ale w lodówce leżała jedna biedna, smutna, niewykorzystana, pieczona papryka i postanowiłam ją dodać dla smaku i koloru zupy. I tak powstała prosta, szybka i smaczna.
Ostry krem z dyni i pieczonej papryki
- 500 g dyni
- 1 duża papryka czerwona
- cebula dymka
- mała papryczka chilli
- oliwa
- 400ml bulionu warzywnego
- szczypta kuminu
- sól, pieprz
- łyżeczka sambal oelek
- śmietana wg smaku
Paprykę opiec w piekarniku, tak by skórka zrobiła się czarna w temp. 200st. Opieczoną włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do ostygnięcia. Następnie nożem obrać ze skórki i oczyścić z nasion.
Dynię pokroić w kostkę. Kawałek pociąć na dłuższe, cienkie paski i opiec na grillu. Na patelni rozgrzać oliwę włożyć kostki dyni i obsmażyć do miękkości, pod koniec dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli i zieloną część dymki. Zalać bulionem, dodać pieczoną paprykę i wszystko razem zmiksować. Doprawić do smaku kuminem, solą, pieprzem,a dla ostrości smaku sambal oelek. Można doprawić śmietaną.
Podawać z grillowanymi kawałkami dyni.
Podawać z grillowanymi kawałkami dyni.
Pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię.
Wylegują się u mnie dwie hokkaido,ale czekam na jesienny czas.
Może już pora...
Uwielbiam takie kremowe zupy - idealne na rozgrzanie. :)
OdpowiedzUsuńDynia teraz króluje! U mnie też była ostatnio zupa, zapiekanka i makaron z dynią. Z papryką - muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, z pewnością połączenie dyni z pieczona papryką warte wypróbowania.
OdpowiedzUsuńw zyciu jeszcze nie jadłam zupy z dyni :)) super apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zainwestować w dynię. Uwielbiam krem z dyni i mleczka kokosowego:)
OdpowiedzUsuńdziekuje i polecam kazdemu kto kocha dynie jak ja.
OdpowiedzUsuń