Placki ziemniaczano-kapuściane z sosem grzybowym
Idzie jesień, chłodne dni, a w lesie wysyp grzybów. I jak tu nie zrobić pysznie chrupiących placków, polanych aromatycznym sosem z leśnych grzybów. No nie da się...
Placki ziemniaczano-kapuściane z sosem grzybowym
- 800g ziemniaków
- 200g kapusty kiszonej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko
- olej do smażenia
- pieprz czarny mielony
- sól do smaku
- koperek posiekany
- łyżka ziaren słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 200 g leśnych grzybów
- 3 łyżki śmietany kwaśnej
- łyżka masła
Ścieramy na tarce ziemniaki razem z cebulą, do tego wyciskamy czosnek. Kapustę kwaszoną odsączamy dokładnie i siekamy. Dodajemy do masy ziemniaczanej. Wbijamy jajko, dodajmy mąkę ziemniaczaną, mieszamy całość. Dodajemy sól, pieprz, część posiekanego koperku i ziarna słonecznika. Rozgrzewamy olej, porcjami wkładamy ciasto i smażymy placki.
Grzyby czyścimy i kroimy na kawałki. Na rozgrzanym maśle smażymy grzyby, sypiemy solą i pieprzem. Gdy zmiękną dodajemy na koniec śmietanę i koperek. Na placek dajemy porcję sosu grzybowego.
ale fajne te placuszki ;)))
OdpowiedzUsuńświetne! natchnęłam mnie:) jeszcze z takim połączeniem placuszków nie jadłam, ach ta kapsutka:)
OdpowiedzUsuńWidać że smakowało:))
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyglądają na bardzo smaczne i do tego te leśne grzybki :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł z tą kapustą w plackach - muszę koniecznie spróbować
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczano - kapuściane to jedno z dań kaszubskich. U nas podaje się je z sosem pomidorowym.
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają smakowicie:)
a to ciekawostka, nie wiedzialam.
UsuńDzieki, warto. ja moje tym razem robilam w sokowirowce, fajnie wyszly bo dobrze odsaczone i byly chrupiace..
OdpowiedzUsuń