Skrzydełka mega chrupiące z przepisu Tomka Jakubiaka
Kolejny przepis z warsztatów piwnych z Tomkiem Jakubiakiem. Mam nadzieję że uda mi się w końcu wrzucić pełną relację:) Skrzydełka tak mi tam zasmakowały że postanowiłam zrobić je sama, trochę zmieniając proporcje ze względu na mniejszą ilość skrzydełek. Fajnie że smak można sobie regulować składnikami w zależności od potrzeb. Wam podaje oryginalny z warsztatów. Zapraszam bo są mega apetyczne. Córka stwierdziła, że takie mogliby robić w KFC.
Skrzydełka mega chrupiące z przepisu Tomka Jakubiaka
- 30 skrzydełek
- 2 łyżki keczupu
- sok z cytryny lub limonki
- 4 łyżki miodu
- 100ml piwa pszenicznego Ksiazece
- papryczka chilli
- łyżeczka sezamu
- sól
- papryka słodka
- kolendra świeża
- olej do głębokiego smażenia
Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć lotki, posypać solą i papryką. Rozgrzać maksymalnie w garnku olej do głębokiego smażenia. Usmażyć porcjami skrzydełka, wyjąć na miskę.
W dużej misce wymieszać keczup, miód, sezam, sok, piwo, posiekaną chilli i kolendrę. Smak regulować sobie ewentualnie dodaniem więcej jednego lub drugiego składnika. I teraz patent na chrupkość zdradzony nam przez Tytusa, drugiego kucharza z warsztatów.
Ponownie skrzydełka wrzucić do gorącego oleju, smażyć chwilę, po czym przełożyć do sosu, wymieszać.
W tekście wydrukowanym jest błąd bo to nie lawenda a kolendra ma być użyta.
jak smakują tak jak wyglądają, to ja wpraszam się na obiad! mniammm
OdpowiedzUsuńnie przepadam za skrzydełkami, ale Twoje wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńdziekuję dziewczyny. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzęsto robię w skrzydełka w miodzie i musztardzie ale na takie pyszności na pewno się skuszę:)! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwoow wyglądają świetnie ;0
OdpowiedzUsuńale jak to 2 x usmażyć w głębokim oleju i dopiero wtedy w sos ??
OdpowiedzUsuńtak dokładnie, smażymy, odsączamy, smażymy, odsączamy i do sosu. podajemy.
UsuńBoskie :) ...po resztą wiele przepisów Tomka jest po prostu palce lizać...
OdpowiedzUsuń