Skrzydełka mega chrupiące z przepisu Tomka Jakubiaka

Kolejny przepis z warsztatów piwnych z Tomkiem Jakubiakiem. Mam nadzieję że uda mi się w końcu wrzucić pełną relację:)  Skrzydełka tak mi tam zasmakowały że postanowiłam zrobić je sama, trochę zmieniając proporcje ze względu na mniejszą ilość skrzydełek. Fajnie że smak można sobie regulować składnikami w zależności od potrzeb. Wam podaje oryginalny z warsztatów. Zapraszam bo są mega apetyczne. Córka stwierdziła, że takie mogliby robić w KFC.



Skrzydełka mega chrupiące z przepisu Tomka Jakubiaka
  • 30 skrzydełek
  • 2 łyżki keczupu
  • sok z cytryny lub limonki
  • 4 łyżki miodu
  • 100ml piwa pszenicznego Ksiazece
  • papryczka chilli
  • łyżeczka sezamu
  • sól
  • papryka słodka
  • kolendra świeża
  • olej do głębokiego smażenia




Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć lotki, posypać solą i papryką. Rozgrzać maksymalnie w garnku olej do głębokiego smażenia. Usmażyć porcjami skrzydełka, wyjąć na miskę.
W dużej misce wymieszać keczup, miód, sezam, sok, piwo, posiekaną chilli i kolendrę. Smak regulować sobie ewentualnie dodaniem więcej jednego lub drugiego składnika. I teraz patent na chrupkość zdradzony nam przez Tytusa, drugiego kucharza z warsztatów. 
Ponownie skrzydełka wrzucić do gorącego oleju, smażyć chwilę, po czym przełożyć do sosu, wymieszać.
W tekście wydrukowanym jest błąd bo to nie lawenda a kolendra ma być użyta.





8 komentarzy:

  1. jak smakują tak jak wyglądają, to ja wpraszam się na obiad! mniammm

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przepadam za skrzydełkami, ale Twoje wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekuję dziewczyny. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię w skrzydełka w miodzie i musztardzie ale na takie pyszności na pewno się skuszę:)! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. woow wyglądają świetnie ;0

    OdpowiedzUsuń
  6. ale jak to 2 x usmażyć w głębokim oleju i dopiero wtedy w sos ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak dokładnie, smażymy, odsączamy, smażymy, odsączamy i do sosu. podajemy.

      Usuń
  7. Boskie :) ...po resztą wiele przepisów Tomka jest po prostu palce lizać...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger