Strudel z indyczym mięsem mielonym
Czy mięso mielone musi by nudne? Mowie stanowczo nie. A dowód na
to ze wykorzystanie go może być różnorodne, nietypowe znajduje sie poniżej. Rolada,
strudel, zapiekanka nie ważne jak to nazwijmy, ale najważniejsze ze było
pysznie.
Strudel z indyczym mięsem mielonym
- 500g mięsa mielonego z indyka Indykpol
- cebula duża
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- łyżeczka indyjskiego curry (Kamis)
- 2 łyżki oleju
- opakowanie ciasta francuskiego
- papryka czerwona
- garść liści szpinaku
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 100 g drobno startego sera
- jajko
- sezam
Cebule i czosnek
drobno pokroić. Paprykę pokroić w kostkę. Szpinak oplukac i osuszyc. Na patelni rozgrzać olej, dać cebule
i czosnek, smażyć aż sie zeszkli, dodać mięso mielone z indyka, smażyć do
zrumienienia, doprawić do smaku pieprzem, solą i curry. Odstawić do ostygnięcia.
Wymieszać ze śmietaną i startym serem
Ciasto francuskie rozwinąć,
na środek włożyć mięso. Na mięso położyć liście szpinaku, na to pokrojona
paprykę.
Zawinąć boki ciasta tak żeby utworzyć szczelna roladę. Wierzch posmarować
roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
pięknie wyszedł :)
OdpowiedzUsuńekstra wygląda!! a u mnie w piekarniku "siedzi" Twoje ciasto "coca-cola" :))
OdpowiedzUsuńsuper, ciekawa jestem czy ci zasmakuje i jakie piekne zdjecia zrobisz.
UsuńBardzo apetycznie wygląda, świetne danie obiadowe.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, ja czasem robię roladę chlebową, myślę, że to coś w tym stylu.
OdpowiedzUsuńLubię takie wytrawne wypieki, nadają się jako danie obiadowe, a także na kolację :)
Myślałem o zrobieniu czegoś takiego do szkoły. Czy na zimno jest również dobre? :)
OdpowiedzUsuńtak na zimno jest tez dobre, bardziej zwarte.
Usuńcuda zrobiłaś z tego mięsa :)
OdpowiedzUsuńo rany ale genialne danie!:) rodzinka padłaby na kolana z wrażenia;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja. Każda odmienność przy wykorzystaniu mięsa mielonego jest u mnie bardzo mile widziana ;)
OdpowiedzUsuń