Dyniowa babka w chrupiącej polewie
Powiem tylko ze ciasto jest genialne, mąż zażyczył sobie takiego codziennie. Nie dość ze proste, to genialne w swej prostocie, lekkie, wilgotne, pachnące i do tego w tej polewie - boskie. W tym przepisie połączyłam dwa ciasta w jedno. Samo ciasto jest z przepisu Averie Cooks a polewa z Simply Reem .
Dyniowa babka w chrupiącej polewie czekoladowej
ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki oleju np z pestek winogron
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do dan słodkich
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki pomieszanej słodkiej i gorzkiej czekolady
- 100g czekolady gorzkiej
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- łyżka masła
- 2 batoniki np Lion lub Snickers albo Mars
puree z dyni:
- 1kg dyni
- 2 łyżki cukru
Dynię zetrzeć na tarce i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec gdy już odpowiednio gęsta dodać cukier i gotować jeszcze kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Z tej porcji wyszły mi 2 szklanki pure.
Piekarnik nastawić na 180st. Do miski miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier puder, ubijamy, następnie dodajemy puree z dyni, olej, śmietanę, wanilie, cynamon, przyprawę i wymieszać wszystko. Make wymieszać z soda, sola i dodać do ciasta, wymieszać na bardzo małych obrotach lub wymieszać łyżką (bo inaczej gluten będzie się nadmiernie rozwijać i ciasto będzie twardsze). Dodać czekoladę, wymieszać i wlać ciasto do przygotowanej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta. U mnie to tortownica 22cm z kominem. Piec ok 45 minut, aż wykałaczka, wychodzi czysta. Pozostawić ciasto do ostygnięcia na około 15 minut, potem wyjąć i pozwolić ostygnąć.
Zrobić polewę. Miseczkę ustawić na rondlu z gotującą się woda (na parze), dodać czekoladę, śmietanę i masło i umieścić na małym ogniu. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, wszystko się ładnie połączy. Zdjąć z ognia i pozostawić do schłodzenia. Pokroić batoniki na małe kawałki. Wylać polewę na ciasto. Posypać batonikami. Zostawić na około 20-30 minut zanim przystąpi się do krojenia ciasta.
No tak dynia głównym składnikiem była. A ja z chałwą wyskoczyłam hehe. Pięknie Ci wyszła;)
OdpowiedzUsuńo matko jak obłędnie wygląda!:):) achhhh
OdpowiedzUsuńdzięki.
OdpowiedzUsuńnie lubię dyni ale jak patrze na takie cudo to kto wie czy nie kupię ;)))
OdpowiedzUsuńwygląda super apetycznie! koniecznie wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńMniam! chyba jutro takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńNa rękach bym Cię nosiła, jakbyś mi takie cudo podała:-))
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbuję ale....z polewą bez batoników;)!
OdpowiedzUsuńAle ona ładnie wygląda!
OdpowiedzUsuńdziekuję i polecam, naprawde warto. a polewa jest cudowna.
OdpowiedzUsuńCiasto jest super, ale ta polewa... Aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńzaczynam robić:)
OdpowiedzUsuń