Dyniowe muffiny z nutellą
Jakiś czas temu koleżanka obdarowała mnie gigantyczna dynia no i
sobie ja tak stopniowo przerabiam. Jeden z pomysłów to muffinki dyniowe, ale z
nadzieniem z nutelli, które przygotowałam córce do szkoły. Pomysł na muffinki, a
raczej paczki zaczerpnięty ze strony Marthy Stewart. Następnego dnia była powtórka, ale z dżemem
malinowym.
Dyniowe mufiiny z nutellą
- 10 łyżek masła miękkiego
- 3 szklanki mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka grubej soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki maślanki
- 1 i 1/3 szklanki puree z dyni
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 duże jajka
- nutella
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 kostka masła, roztopionego
- 1kg dyni
- 4 łyżki cukru
Dynię zetrzeć na tarce i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec gdy już odpowiednio gęsta dodać cukier i gotować jeszcze kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Z tej porcji wyszły mi 2 szklanki pure.
Rozgrzać piekarnik do 180 °. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy razem do miski. W misce miksera ubić masło i brązowy cukier na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ubijając na niskich obrotach. Następnie na przemian dodawać mąkę i maślankę, na koniec dodać dynię, mieszać dopóki wszystko się nie połączy. Do formy na muffinki dawać po 2 łyżki farszu, na to 1 łyżeczkę nutelli a następnie przykryć łyżką ciasta. Piec przez 25-30 minut, aż babeczki będą miały złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 10 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 °. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy razem do miski. W misce miksera ubić masło i brązowy cukier na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ubijając na niskich obrotach. Następnie na przemian dodawać mąkę i maślankę, na koniec dodać dynię, mieszać dopóki wszystko się nie połączy. Do formy na muffinki dawać po 2 łyżki farszu, na to 1 łyżeczkę nutelli a następnie przykryć łyżką ciasta. Piec przez 25-30 minut, aż babeczki będą miały złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 10 minut.
Stopić masło. W misce wymieszać cukier i cynamon. Po schłodzeniu babeczek wyjąc je na talerz, każdą posmarować masłem i obtoczyć w mieszaninie cukru. Ja zrobiłam jedną blaszkę bardzo małych muffinek, w silikonowej formie i pól blaszki dużych. Blaszek nie trzeba niczym smarować przed włożeniem ciasta.
Jeśli mają w sobie dynię, to już je lubię :) U mnie dżem od razu wygrałby z nutellą, sądzę jednak, że ta wersja i tak zasmakowałaby każdemu :)
OdpowiedzUsuńgenialne! dwa połączenia smakowe, które kocham!
OdpowiedzUsuńjuż nawet utworzyłam specjalny folder na muffiny :) podobają mi się
OdpowiedzUsuńza dynią nie przepadam ale zawsze podziwiam rózne dania z nią maja taki piekny kolor
OdpowiedzUsuńIzaa ale tej dyni tam wcale nie czuc.
Usuńbabeczka w jesiennym słońcu.. cudna
OdpowiedzUsuńdynia w mufinkach jest przepyszna! a do tego nutella..:)
OdpowiedzUsuń