Kulinarny Szlak "Śląskie Smaki"

Na początek przepraszam za jakość zdjęć, cóż nie potrafię robić zdjęć reportażowych w trudnym dla mnie oświetleniu  bo nie posiadam odpowiedniego sprzętu. Ale mam nadzieje ze mimo to  was nie zrażę i przeczytacie poniższy tekst, bo naprawdę warto.



W zeszły wtorek 23.10 uczestniczyłam w katowickim hotelu Qubus Prestige w konferencji zorganizowanej przez Śląska Organizacje Turystyczna na temat powstającego Sląskiego Szlaku Smaków, który ma za zadanie promować regionalną kuchnię śląską wśród turystów i mieszkańców województwa. Na konferencję zaproszono media, bloggerów kulinarnych, restauratorów, specjalnych gości, którym Agnieszka Sikorska - Dyrektor Biura Ślaskiej Organizacji Turystycznej  przedstawiła strategie programu, historie powstania pomysłu i możliwości rozwoju jednego z najciekawszych kulinarnie regionów Polski. A zamysł projektu jest jeden - ma powstać szlak promujący regionalne śląskie potrawy.


Kluczowym punktem spotkania było wręczenie 23 lokalom z terenu całego województwa certyfikatu "Ślaskie Smaki". Wszystkie te miejsca będą oznaczone wspólnym logo.



Jedząc tam będziemy wiedzieć ze jest to wizytówka kuchni śląskiej  zagłębiowskiej, podbeskidzkie, jurajsko-częstochowskiej, miejsce warte każdej złotówki, promujące nasz region najlepiej jak potrafi.


"Ludzie od pewnego czasu uwielbiają gotować, szukają różnych przepisów. Wiele programów telewizyjnych poświęconych jest gotowaniu. Dlaczego więc nie wykorzystać tej mody na promowanie regionalnych potraw? Chcemy też ułatwić życie mieszkańcom, do których przyjeżdżają goście i czasami nie wiadomo gdzie z nimi pójść na regionalny obiad" - mówiła Barbara Salamon-Szympruch z SOT.

Warunkiem przystąpienia lokalu do szlaku było włączenie do menu przynajmniej 3 regionalnych potraw, a następnie przejście przez proces certyfikacji przez komisje składająca się z kucharzy, etnografów i ekspertów m.in. Remigiusza Rączki czy kuchmistrza Józefa Łoskota. Projekt jest otwarty, wszyscy liczą ze z czasem do szlaku przystąpią inne restauracje,  piekarnie, ciastkarnie  skupione pod jednym szyldem "Śląskie smaki". Obecnie mapa szlaku wyglada tak:



Po zakończonej prezentacji każdy uczestnik miał okazje zakosztować potraw nagrodzonych restauracji, bo stoły się uginały od rolad, kaczek, gęsich faszerowanych szyjek, pasztetów  królika w rozmarynie, żuru  kwaśnicy, żeberek,  czulentu, słodkich ciasteczek, pralinek, szpajzy, kop i mnóstwa innych lokalnych wyrobów. Z takiej kuchni można być tylko dumnym.  O bogactwie Śląskich Smaków świadczy choćby to, że każda z 23 potraw była inna.



Lp.

Nazwa lokalu

Adres lokalu
Przygotowana na konferencję potrawa z menu
„Śląskie Smaki”®
1

Restauracja Lelowianka


Plac Partyzantów 28, Lelów

Czulent
2

Restauracja EM


ul. Żarecka 72, Koziegłowy

Faszerowane gęsie szyje
3

Restauracja Fuerte

ul. Kwiatkowskiego 3b, Myszków
Jurajska polewka, czyli zupa
na bazie maślanki, ziemniaków i boczku
4

Zajazd Hetman


Lgota Murowana 29c, Kroczyce k. Zawiercia

Pasztet z dziczyzny
5

Restauracja
Pod Platanami

ul. Księżoleśna 1, Wilkowice k. Zbrosławic

Hauskyzja z kminkiem
6

Restauracja Hotelu Rezydencja****

ul. Stara 1, Piekary Śląskie
Ozory wołowe w sosie chrzanowym, pieczone ziemniaki, surówka z kapusty
7

Restauracja Hotelu Qubus Prestige****

ul. Uniwersytecka 13, Katowice

Makówki
8

Cukiernia Cichoń


ul. Zamkowa 6, Ornontowice

Kopa Ornontowicka
9

Restauracja
Pod Białym Orłem

ul. Lasoki 1a,
Łaziska Górne

Żur śląski
10

Zajazd Kasztelański


ul. Piastowska 29, Orzesze


Krupnioki
i żymloki
11

Restauracja
Pod Prosiakiem

ul. Armii Krajowej 105A, Tychy
Królik w rozmarynie podawany z kluskami śląskimi
i marchewką z groszkiem
12
Restauracja Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego Stodoły

ul. Cisowa 2,
Rybnik

Szpajza czekoladowa z sosem wiśniowo-rumowym
13

Restauracja Parys


ul. Ligonia 5a, Rydułtowy

Kruche ciasteczka weselne
14

Restauracja Hotelu Polonia***

Plac Dworcowy 16,
Racibórz

Hekele, czyli śląska sałatka śledziowa
15

Restauracja Hotelu Dąbrówka***

ul. 1 Maja 49,
Jastrzębie-Zdrój
Rolada śląska z modrą kapustą i kluskami śląskimi w sosie pieczeniowym
16

Restauracja
Smak Regionu

ul. Katowicka 15, Pawłowice Śląskie
Szarlotka, czyli swojski jabłecznik z migdałami na gorąco z dodatkiem bitej śmietany
17

Restauracja Zacisze


ul. Ofiar Faszyzmu 4,
Pszczyna-Brzeźce

Galert śląski
18

Restauracja Frykówka

Rynek 3,
Pszczyna
Żebro Adama, podane
w otoczeniu kapusty zasmażanej z dodatkiem grzybów i ziemniaków
19

Restauracja
Stara Piekarnia

Rynek 20,
Pszczyna

Kopa pszczyńska
20

Warownia Pszczyńskich Rycerzy

ul. Bielska 50,
Pszczyna
Pieczona kaczka na
antałówkach z pszczyńskich ogrodów z kluskami i modrą kapustą
21

Karczma Rogata

ul. Leszczyńska 40, Bielsko-Biała
Zupa Rogata – kwaśnica
z żeberkiem i ziemniakami
z boczkiem
22

Restauracja Leśniczówka


Centrum 423,
Istebna

Grzybula z ziemniakami
23

Restauracja Stara Karczma

Rynek 12,
Jeleśnia

Żurek Jeleśniański





faszerowane gęsie szyje


 kwaśnica góralska


prażucha góralska

 polewka jurajska


 karminadle
szpajza

zdjęcia z arch. Śląskiej Organizacji Turystycznej/havve 

















Promować "Sląski Szlak Smaków" będzie także Remigiusz Raczka który niebawem wystartuje z cyklem nowych programów telewizyjnych, gotując w restauracjach mających certyfikat. 




Więcej informacji o Szlaku Kulinarnym "Śląskie Smaki": http://slaskiesmaki.pl/pl


10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię smaki kuchni śląskiej i często z nich korzystam. Kwasicę i prażuchę robię najczęściej. Świetna impreza. Mogliby i u nas na wschodzie coś takiego zrobić. Niby jest festiwal smaku ale nie ma tam typowo lubelskiej kuchni, a szkoda. Jestem ogromna miłośniczką polskiej kuchni regionalnej. Dziękuję za te relacje i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. milo mi ze wstąpiłaś i przeczytałaś. podobno w każdym województwie ma powstać taka inicjatywa własnie związana z festiwalami kuchni regionalnej

      Usuń
  2. Podczas moich ostatnich wakacji w Polsce miałam okazję zjeśc obiad w Restauracji Frykówka w Pszczynie. Po prostu REWELACJA ! Jedzenie było nie tylko pysznie ale i pięknie podane. Wspaniałe miejsce.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda tylko, że śląskiej kuchni nie reprezentuje żadna restauracja z Ruday Śląskiej :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę ze z czasem i inne restauracje dołącza wiec pewnie sie trafi jakaś z Rudy.

      Usuń
  4. Fajne przedsięwzięcie. A śląska kuchnia jest chyba jedną z najbogatszych regionalnych. Duże pole do popisu:-) U nas też zaczynają coś w tym kierunku robić, ale zobaczymy co z tego wyniknie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. super relacja....i nie mialam pojecia o tym ile fajnego mozna wyczarowac w kuchni slaskiej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. sama nie wiedziałam ze kuchnia śląska jest tak niejednoznaczna.

    OdpowiedzUsuń
  7. ale apetyczne zdjęcia; super relacja

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger