Kulinarny Szlak "Śląskie Smaki"
Na początek przepraszam za jakość zdjęć, cóż nie potrafię robić zdjęć reportażowych w trudnym dla mnie oświetleniu bo nie posiadam odpowiedniego sprzętu. Ale mam nadzieje ze mimo to was nie zrażę i przeczytacie poniższy tekst, bo naprawdę warto.
W zeszły wtorek 23.10 uczestniczyłam w katowickim hotelu Qubus Prestige w konferencji zorganizowanej przez Śląska Organizacje Turystyczna na temat powstającego Sląskiego Szlaku Smaków, który ma za zadanie promować regionalną kuchnię śląską wśród turystów i mieszkańców województwa. Na konferencję zaproszono media, bloggerów kulinarnych, restauratorów, specjalnych gości, którym Agnieszka Sikorska - Dyrektor Biura Ślaskiej Organizacji Turystycznej przedstawiła strategie programu, historie powstania pomysłu i możliwości rozwoju jednego z najciekawszych kulinarnie regionów Polski. A zamysł projektu jest jeden - ma powstać szlak promujący regionalne śląskie potrawy.
Kluczowym punktem spotkania było wręczenie 23 lokalom z terenu całego województwa certyfikatu "Ślaskie Smaki". Wszystkie te miejsca będą oznaczone wspólnym logo.
Jedząc tam będziemy wiedzieć ze jest to wizytówka kuchni śląskiej zagłębiowskiej, podbeskidzkie, jurajsko-częstochowskiej, miejsce warte każdej złotówki, promujące nasz region najlepiej jak potrafi.
"Ludzie od pewnego czasu uwielbiają gotować, szukają różnych przepisów. Wiele programów telewizyjnych poświęconych jest gotowaniu. Dlaczego więc nie wykorzystać tej mody na promowanie regionalnych potraw? Chcemy też ułatwić życie mieszkańcom, do których przyjeżdżają goście i czasami nie wiadomo gdzie z nimi pójść na regionalny obiad" - mówiła Barbara Salamon-Szympruch z SOT.
Warunkiem przystąpienia lokalu do szlaku było włączenie do menu przynajmniej 3 regionalnych potraw, a następnie przejście przez proces certyfikacji przez komisje składająca się z kucharzy, etnografów i ekspertów m.in. Remigiusza Rączki czy kuchmistrza Józefa Łoskota. Projekt jest otwarty, wszyscy liczą ze z czasem do szlaku przystąpią inne restauracje, piekarnie, ciastkarnie skupione pod jednym szyldem "Śląskie smaki". Obecnie mapa szlaku wyglada tak:
Po zakończonej prezentacji każdy uczestnik miał okazje zakosztować potraw nagrodzonych restauracji, bo stoły się uginały od rolad, kaczek, gęsich faszerowanych szyjek, pasztetów królika w rozmarynie, żuru kwaśnicy, żeberek, czulentu, słodkich ciasteczek, pralinek, szpajzy, kop i mnóstwa innych lokalnych wyrobów. Z takiej kuchni można być tylko dumnym. O bogactwie Śląskich Smaków świadczy choćby to, że każda z 23 potraw była inna.
Po zakończonej prezentacji każdy uczestnik miał okazje zakosztować potraw nagrodzonych restauracji, bo stoły się uginały od rolad, kaczek, gęsich faszerowanych szyjek, pasztetów królika w rozmarynie, żuru kwaśnicy, żeberek, czulentu, słodkich ciasteczek, pralinek, szpajzy, kop i mnóstwa innych lokalnych wyrobów. Z takiej kuchni można być tylko dumnym. O bogactwie Śląskich Smaków świadczy choćby to, że każda z 23 potraw była inna.
Lp.
|
Nazwa
lokalu
|
Adres
lokalu
|
Przygotowana
na konferencję potrawa z menu
„Śląskie
Smaki”®
|
1
|
Restauracja
Lelowianka
|
Plac
Partyzantów 28, Lelów
|
Czulent
|
2
|
Restauracja
EM
|
ul.
Żarecka 72, Koziegłowy
|
Faszerowane
gęsie szyje
|
3
|
Restauracja
Fuerte
|
ul.
Kwiatkowskiego 3b, Myszków
|
Jurajska
polewka, czyli zupa
na bazie maślanki, ziemniaków i boczku |
4
|
Zajazd
Hetman
|
Lgota
Murowana 29c, Kroczyce k. Zawiercia
|
Pasztet
z dziczyzny
|
5
|
Restauracja
Pod
Platanami
|
ul.
Księżoleśna 1, Wilkowice k. Zbrosławic
|
Hauskyzja
z kminkiem
|
6
|
Restauracja
Hotelu Rezydencja****
|
ul.
Stara 1, Piekary Śląskie
|
Ozory
wołowe w sosie chrzanowym, pieczone ziemniaki, surówka z kapusty
|
7
|
Restauracja
Hotelu Qubus Prestige****
|
ul.
Uniwersytecka 13, Katowice
|
Makówki
|
8
|
Cukiernia
Cichoń
|
ul.
Zamkowa 6, Ornontowice
|
Kopa
Ornontowicka
|
9
|
Restauracja
Pod
Białym Orłem
|
ul.
Lasoki 1a,
Łaziska
Górne
|
Żur
śląski
|
10
|
Zajazd
Kasztelański
|
ul.
Piastowska 29, Orzesze
|
Krupnioki
i
żymloki
|
11
|
Restauracja
Pod
Prosiakiem
|
ul.
Armii Krajowej 105A, Tychy
|
Królik
w rozmarynie podawany z kluskami śląskimi
i marchewką z groszkiem |
12
|
Restauracja
Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego Stodoły
|
ul.
Cisowa 2,
Rybnik
|
Szpajza
czekoladowa z sosem wiśniowo-rumowym
|
13
|
Restauracja
Parys
|
ul.
Ligonia 5a, Rydułtowy
|
Kruche
ciasteczka weselne
|
14
|
Restauracja
Hotelu Polonia***
|
Plac
Dworcowy 16,
Racibórz
|
Hekele,
czyli śląska sałatka śledziowa
|
15
|
Restauracja
Hotelu Dąbrówka***
|
ul.
1 Maja 49,
Jastrzębie-Zdrój
|
Rolada
śląska z modrą kapustą i kluskami śląskimi w sosie pieczeniowym
|
16
|
Restauracja
Smak
Regionu
|
ul.
Katowicka 15, Pawłowice Śląskie
|
Szarlotka,
czyli swojski jabłecznik z migdałami na gorąco z dodatkiem bitej śmietany
|
17
|
Restauracja
Zacisze
|
ul.
Ofiar Faszyzmu 4,
Pszczyna-Brzeźce
|
Galert
śląski
|
18
|
Restauracja
Frykówka
|
Rynek
3,
Pszczyna
|
Żebro
Adama, podane
w
otoczeniu kapusty zasmażanej z dodatkiem grzybów i ziemniaków
|
19
|
Restauracja
Stara
Piekarnia
|
Rynek
20,
Pszczyna
|
Kopa
pszczyńska
|
20
|
Warownia
Pszczyńskich Rycerzy
|
ul.
Bielska 50,
Pszczyna
|
Pieczona
kaczka na
antałówkach
z pszczyńskich ogrodów z kluskami i modrą kapustą
|
21
|
Karczma
Rogata
|
ul.
Leszczyńska 40, Bielsko-Biała
|
Zupa
Rogata – kwaśnica
z
żeberkiem i ziemniakami
z
boczkiem
|
22
|
Restauracja
Leśniczówka
|
Centrum
423,
Istebna
|
Grzybula
z ziemniakami
|
23
|
Restauracja
Stara Karczma
|
Rynek
12,
Jeleśnia
|
Żurek
Jeleśniański
|
faszerowane gęsie szyje
kwaśnica góralska
prażucha góralska
polewka jurajska
karminadle
szpajza
zdjęcia z arch. Śląskiej Organizacji Turystycznej/havve
Promować "Sląski Szlak Smaków" będzie także Remigiusz Raczka który niebawem wystartuje z cyklem nowych programów telewizyjnych, gotując w restauracjach mających certyfikat.
ale pyszności ho ho ho:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię smaki kuchni śląskiej i często z nich korzystam. Kwasicę i prażuchę robię najczęściej. Świetna impreza. Mogliby i u nas na wschodzie coś takiego zrobić. Niby jest festiwal smaku ale nie ma tam typowo lubelskiej kuchni, a szkoda. Jestem ogromna miłośniczką polskiej kuchni regionalnej. Dziękuję za te relacje i pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńmilo mi ze wstąpiłaś i przeczytałaś. podobno w każdym województwie ma powstać taka inicjatywa własnie związana z festiwalami kuchni regionalnej
UsuńPodczas moich ostatnich wakacji w Polsce miałam okazję zjeśc obiad w Restauracji Frykówka w Pszczynie. Po prostu REWELACJA ! Jedzenie było nie tylko pysznie ale i pięknie podane. Wspaniałe miejsce.
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że śląskiej kuchni nie reprezentuje żadna restauracja z Ruday Śląskiej :(
OdpowiedzUsuńmyślę ze z czasem i inne restauracje dołącza wiec pewnie sie trafi jakaś z Rudy.
UsuńFajne przedsięwzięcie. A śląska kuchnia jest chyba jedną z najbogatszych regionalnych. Duże pole do popisu:-) U nas też zaczynają coś w tym kierunku robić, ale zobaczymy co z tego wyniknie:-)
OdpowiedzUsuńsuper relacja....i nie mialam pojecia o tym ile fajnego mozna wyczarowac w kuchni slaskiej:)
OdpowiedzUsuńsama nie wiedziałam ze kuchnia śląska jest tak niejednoznaczna.
OdpowiedzUsuńale apetyczne zdjęcia; super relacja
OdpowiedzUsuń