Seczuanski ekspresowy makaron z mięsem
Po czwartkowych azjatyckich warsztatach i pysznościach, jakie tam jadłam postanowiłam również rodzinę nakarmić szybka chińszczyzną. Wykorzystując dostępne w mich szafkach składniki zrobiłam szybki makaron z mięsem po seczuansku. hmm, było naprawdę dobre.
Seczuanski ekspresowy makaron z mięsem
- 500 g mięsa mielonego wol-wp
- 5 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule dymki
- 2 szklanki liści szpinaku
- łyżka oleju
- łyżeczka sezamu
- świeża natka lub kolendra
- 150 g makaronu typu noodle
sos:
- 2 łyżeczki pasty sambal oelek
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- 40 ml octu ryżowego
- 100 ml bulionu wołowego
- 2 łyżeczki maki kartoflanej
Imbir zetrzeć, czosnek
przecisnąć przez praskę, dymki pokroić. W woku lub na patelni rozgrzać olej,
dodać imbir, czosnek, dymkę i przesmażyć wszystko 30 sekund. Dodać mięso
mielone i smażyć razem aż mięso przestanie być surowe. Dodać szpinak i wymieszać.
Chwile razem podgrzać.
Makaron
ugotować wg przepisu, odcedzić.
W
miseczce wymieszać składniki sosu. Wlać wszystko na patelnie do mięsa,
wymieszać, doprawić ewentualni, jeśli mało pikantne. Dodać makaron i dokładnie
wymieszać. Porcje wyłożyć na talerze, posypać sezamem i natka lub kolendra.
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńja do Ciebie to chyba przestanę zaglądac bo zawsze się robie glodna :)))
OdpowiedzUsuńDzieki, wpadajcie częściej.
OdpowiedzUsuń