Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą i leśnymi grzybami
Jako że tuż za domem jest las a w lesie grzyby, mój mąż codziennie chodząc na spacer z psem przynosi mi ich kilka. Grzyby przerabiam, bo uwielbiam a pomysły się wciąż nie kończą. Tym razem zrobiłam tartę, łącząc w niej jako eksperyment trzy smaki słodką karmelizowaną cebulę, leśne grzyby i słoną fetę. Mówię wam wyszło bosko, córka zjadła prawie całą i zakochała się w tej cebuli.:)
Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą i leśnymi grzybami
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 czerwone cebule
- 1 łyżeczka otartego tymianku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki masła
- cebula lub szalotka
- 300g leśnych grzybów (u mnie kozaki)
- 1/3 kostki fety
- 100g drobno startego żółtego sera (najlepiej kozi lub inny ostry)
- 5 plastrów dyni
- posiekana natka
- sól
- pieprz
- jajko
- sos czosnkowy
Cebulę czerwoną posiekać w piórka. grzyby umyć, oczyści pokroić w plasterki, cebulę biała pokroić w kostkę. Na jednej patelni rozgrzać oliwę, a na drugiej masło. Na patelnię z oliwą dać cebulę czerwoną i delikatnie smażyć aż zmięknie, około 10 minut. Dodać tymianek, ocet, sól i pieprz, smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do ostygnięcia.
Na druga patelnię z masłem dać cebulę białą, zeszklić dodać grzyby, sól, pieprz, smażyć razem ąż wszystko sieą ładnie podrumieni i grzyby zmiękną.
Na grillu położyć plastry dyni i je obrumienić. Odstawić na bok.
Taaaak cebula karmelizowana jest pyszna, a w połączeniu z grzybami na cieście francuski to pyyyycha
OdpowiedzUsuńoo jakie pyszności zrobiłaś na tartę z cebula mam już od dawna chęc; muszę wreszcie zrobic
OdpowiedzUsuńcos pysznego:D wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńWygląda tak, że zbieram ślinę z podłogi :) Muszę wypróbować!!!!
OdpowiedzUsuńdziekuję i polecam takie zestawienie.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda! Własnie mi zrobiłaś smaka na grzyby :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jestem na tak, to taka prawdziwie jesienna tarta :)
OdpowiedzUsuńGrzybowej tarty jeszcze nie próbowałam, na zdjęciu prezentuje się wspaniale ...
OdpowiedzUsuńdziekuje taka tarta jest wysmienita.
OdpowiedzUsuń