Ucierane ciasto z jabłkami
Zanim pochwale się moim tradycyjnym jabłecznikiem, który zrobiłam dzisiaj, przedstawiam wam ciasto także z jabłkami ale prostsze, szybsze bo ucierane. Przepis pochodzi z zakamarków moich notatek, z Poradnika domowego sprzed kilku lat. Ciasto idealne dla tych co nie lubią typowych szarlotek.
Ucierane ciasto z jabłkami
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 5-6 dużych jabłek
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę pszenną przesiać i połączyć z ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W mikserze ubić jajka z cukrem na kremową masę, dodać olej, ekstrakt waniliowy i wciąż miksując stopniowo wsypywać mąkę. Ucierać kilka minut. Wyłączyć mikser. Dodać jabłka do ciasta i wymieszać łyżką. Tortownicę (u mnie 23cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tarta. Wlać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180 °C. i piec ok. 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
fajne, jesienne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana :)
fajne ciasto ;) w sam raz na niedzielne popołudnie. Ja kiedyś bardzo często korzystałam z przepisów z tego pisma ;)
OdpowiedzUsuńna niedziele idealne
OdpowiedzUsuńMniam ucierańce zawsze są pyszne :)
OdpowiedzUsuńIdealne na jesienne popołudnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto! bardzo lubię tego typu ciasta, proste w przygotowaniu, a smak niesamowity :) no i w sam raz na tę porę roku :)
OdpowiedzUsuńdziekuje i polecam z roznymi owocami.
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy ucierane. Jadamy chyba z większością owoców, chociaż nie przypominam sobie wersji jabłkowej.
OdpowiedzUsuńp.s. ładne te dechy.
Ciasto wygląda na bardzo lekkie i pyszne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNIE WYROSLO SCZCZEGOLNIE ALE W SMAKU ZAPEWNE DOBRE
OdpowiedzUsuń