Wuzetka z chrupiącym kremem
Lubicie wuzetki? Pewnie tak no bo kto nie lubi jednego z najbardziej typowych polskich ciast... ciemny biszkopt, pyszna śmietana i czekoladowa polewa.. mniam... ale moja wuzetka dla odmiany ma małą niespodziankę bo jest z chrupiącym środkiem. Postanowiłam wzbogacić to ciasto o pewien dodatek, mianowicie o pokruszone batoniki ryżowe i płatki kukurydziane.. jaki był efekt? Zobaczcie sami, ale powiem wam w tajemnicy że było pyszne:)
Wuzetka z chrupiącym kremem
ciasto:
- 3 i 3/4 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao
- 3 jajka
- 3/4 kostki margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 1 słoik ciemnego dżemu (ok.250 np z owoców leśnych)
- 1,5 szklanki mleka
- 1 litr śmietany kremówki (36%)
- 2 śmietan-fixy
- 3 batoniki ryżowe w czekoladzie (moje z Biedronki)
- niecała szklanka płatków kukurydzianych
- 160 g margaryny/masła
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki kakao
- 6 łyżek cukru pudru
Margarynę, cukier i jajka razem utrzeć mikserem. Wymieszać razem przesianą mąkę, sodę i kakao. Osobno zmiksować mleko z dżemem. Do utartej masy dodawać mąkę na przemian z dżemowym mlekiem aż powstanie jednolita masa. Blaszkę wyłożyć papierem wlać ciasto i piec ok. 50 min w temperaturze 180 stopni.
Kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec śmietan fixy. Schłodzić śmietanę przez pół godziny w lodówce. Batoniki pokruszyć.
Ciasto po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Następnie ciasto przekroić na 2 równe części. Dół włożyć ponownie do foremki. Rozprowadzić na nim polowe ubitej śmietany. Następna warstwa to pokruszone batoniki i płatki. Wszystko przykryć resztą śmietany. Na gore położyć drugą część ciasta. Wstawić wszystko do lodówki na min godzinę.
Czekoladę rozpuścić na parze z masłem, dodać kakao i cukier puder, wymieszać. Polać wierzch ciasta, ewentualnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wow!!! Ale dawno nie jadłam:) A tu z chrupiącym kremem, mniam:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam ale bomba!:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na klasyczna wuzetę. Wygląda przeapetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńTaka wuzetka musi być pyszna, bo też tak wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Fajny pomysł :} Ciasto wygląda bardzo apetycznie :}
OdpowiedzUsuńFajna ta niespodzianka w środku:)
OdpowiedzUsuńpodobają mi sie te niestandardowe dodatki ;-)
OdpowiedzUsuńCudny pomysł Berniko.
OdpowiedzUsuńdziekuje i ciesze sie ze podoba wam sie pomysl, bo mojej rodzinie bardzo przypadl do gustu.
OdpowiedzUsuńjaka gruba warstwa kremu!
OdpowiedzUsuńale cudo zrobiłaś
OdpowiedzUsuńuwielbiam wuzetki,zawsze kupuję śmietanę 30%z Lidla do tego ciasta ale z batonikami jeszcze nie próbowałam,musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńNowa wersja popularnego ciasta. Chyba jeszcze lepsza niż oryginał :)
OdpowiedzUsuńto zdecydowanie jeden z moich smaków dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńboski przepis! :) jem oczami :) pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wuzetkę! A jeszcze taka niespodzianka w środku. Mniam!!
OdpowiedzUsuń