Zapiekanka z polędwiczki, warzyw i kaszy
Nie przepadam osobiście za kasza, chyba ze jest to gryczana tak wiec kiedy zobaczyłam, ze tylko ona została na polce musiałam ja wykorzystać tak żeby i mi obiad smakował. Postanowiłam ze zrobię zapiekankę z warzyw, które były w lodowce, mięsa, którego nie było za wiele na 3 osoby i tej nieszczęsnej kaszy. W sumie wyszło całkiem fajne danie, lekkie, kolorowe i syte.
Zapiekanka z polędwiczki, warzyw i kaszy
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok 400g)
- 1 litr rosołu
- por
- 2 średnie marchewki
- 2 male cebule
- papryka czerwona
- cukinia średnia
- 2 ząbki czosnku
- 200 g kaszy perłowej
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- tymianek świeży
Kaszę ugotuj na półtwardo. Odcedz.
W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami kaszę, na środek plastry mięsa, obłóż dookoła warzywami. Całość zalej rosołem, tak aby warstwy się nie wymieszały, a płyn lekko zakrył kasze. Na wierzch ułóż gałązki tymianku, posyp pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz około 40 minut.
mmmmm co za wspaniałości
OdpowiedzUsuńzapiekanka wygląda obłędnie!
jem ją oczami:D
Przepysznie wygląda, uwielbiam zapiekanki w takim stylu ! Pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńja do Ciebie się boję zaglądać bo zawsze masz smakowitości
OdpowiedzUsuńRobiłam podobną kilka dni temu :) Pysznie wygląda :) i świetnie smakuje :))
OdpowiedzUsuńWygląda mega smacznie...:-)
OdpowiedzUsuńdziekuje ciesze sie ze wam sie podoba. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń