Aromatyczny pieczony boczek
Boczek
to jedna z tradycyjnych polskich wędlin, często niedoceniana ze względu na jego
tłustość. Ale wystarczy odpowiednio go przygotować by uzyskać fantastyczny smak,
miękkiej z przyrumienioną skórką wędliny. Tak upieczony boczek smakuje od razu
na ciepło, ale jeszcze lepiej na drugi dzień po schłodzeniu. Rodzaj przypraw można
zmieniać w zależności od upodobań. Można tez zrobić go w postaci rolady. Na święta
idealny.
- boczek surowy ok 1,20 kg
- 6-8 ząbków czosnku
- 1-2 łyżki musztardy francuskiej z gorczyca
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- olej lub oliwa
Do miski dajemy olej, musztardę, czosnek
przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy, mieszamy do
uzyskania gęstej masy. Masą smarujemy boczek i odkładamy do lodówki, na co
najmniej 12 h. Po tym czasie pieczemy go w 180°C przez ok.
60 minut. Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu,
ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość. W trakcie pieczenia można do niego
dorzucić ziemniaczki i mieć gotowy obiad.
muszę koniecznie spróbować, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWitam! Nominowałam Twój blog do Liebster Blog :) Zapraszam do siebie po szczegóły. Miłej zabawy! ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com
OdpowiedzUsuńuwielbiam boczek, pyszny, aromatyczny!
OdpowiedzUsuńMój M. bardzo by się ucieszył, wygląda bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńO tak zgadzamy się taki boczek smakuje rewelacyjnie :-) Dzięki za przypomnienie :-)
OdpowiedzUsuńo rany jakie cudo :))) poprosze kilka plasterków na kanapkę
OdpowiedzUsuńjakbym miala blizej to bym ci wyslala:)
OdpowiedzUsuńWygląda przecudnie! Piekłaś go pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńnie, pieklam na blaszce odkryty. dziekuje i pozdrawiam.
UsuńA u mnie właśnie się piecze boczek i pachnie pięknie:))
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że upieczenie boczku jest takie proste! Upiekłam i zachwyciłam rodzinę. Mój syn wstawał w nocy i wyjadał Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńa widzisz ciesze sie niezmiernie. pozdrawiam.
UsuńWitam, czy termoobieg czy góra dół jesli odkryty?
OdpowiedzUsuńja piekę góra-dól, zawsze odkryty na blaszce.
UsuńSuper, dziękuję za odpowiedź, zrobię na święta, na pewno wyjdzie pychota, napiszę :)
UsuńBardzo dobry,zrobiłam i polecam 👍
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło. pozdrawiam.
UsuńJa też polecam, bardzo smakowity boczek wychodzi z tego przepisu, nawet jeśli użyje się tylko 2 ząbków czosnku ;)
OdpowiedzUsuńAleksandra
super, ciesze się i pozdrawiam.
UsuńDziś piękę z Pani przepisu. Dm zna" jak i co. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsuper czekam z niecierpliwością. Pozdrawiam.
UsuńWitam. Czy piec pod przykryciem czy bez?
OdpowiedzUsuńWitam, ja piekę odkryty, żeby się tłuszcz wytopił a mięso było bardziej wypieczone niż uduszone.
UsuńA ja bede piec jutro😉
OdpowiedzUsuńJuż drugi raz,Pychotka, dziękuję za przepis.
Pozdrawiam serdecznie 🤗
Czy mozna piec we folii alu.
OdpowiedzUsuńPotem rozwinac i zrumienic?
Oczywiście że tak. Myślę ze będzie wtedy nawet bardziej soczysty.
Usuń