Brownie z masłem orzechowym
Czy kochacie masło orzechowe? Jeśli tak i to nie tylko na kanapce, ale także w wypiekach proponuje wam szybkie, pyszne ciacho, brownie z masłem orzechowym. Ciasto dosłownie na jeden kęs. Przepis znalazłam na stronie u Marthy Stewart. Polecam.
- 4 łyżki masła roztopionego
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki masła orzechowego (u mnie crunchy)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
masa czekoladowa:
- 8 łyżek masła
- 50 g gorzkiej czekolady grubo posiekanej
- 150 g mlecznej czekolady, grubo posiekanej
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Rozgrzej piekarnik do 165 stopni. Foremkę małą (u mnie 24x20) wyłóż pergaminem.
Masa czekoladowa: Czekolady rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, mieszając cały czas. Odstawić do ostygnięcia. Dodać jajka i wanilie i dokładnie wymieszać. Następnie dodać cukier puder, ponownie dokładnie wymieszać. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodać wszystko do miski z czekolada, dokładnie wymieszać aż masa się stanie jednolita.
Masa czekoladowa: Czekolady rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, mieszając cały czas. Odstawić do ostygnięcia. Dodać jajka i wanilie i dokładnie wymieszać. Następnie dodać cukier puder, ponownie dokładnie wymieszać. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodać wszystko do miski z czekolada, dokładnie wymieszać aż masa się stanie jednolita.
Masa orzechowa: wymieszać masło, cukier, masło orzechowe, sól i wanilie w misce na gładką masę.
Wlać 1/2 ciasta czekoladowego do przygotowanej formy, równomiernie wyrównać łopatką, Małą łyżeczką wykładać na górę 1/2 masy orzechowej, wymieszać końcówką noża, tworząc na powierzchni floresy. Przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego. Na wierzch ponownie małą łyżeczką wyłożyć masa orzechowa robiąc floresy.
Piec około 40 minut. Ja przetrzymałam o 5 minut za długo i masło się zrobiło za bardzo kruche.
Ostudzić przez około 15 minut na kratce. Wyjąć, ostudzić całkowicie na kratce pociąć na kwadraty. Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej na okres do 3 dni.
Wszystko z orzechami uwielbiam łącznie z masłem orzechowym:-)Brownie spróbuję na pewno:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńZakochałam się ostatnio w Brownie:) na pewno ten przepis wypróbuję:) ładne zdjęcia:D
OdpowiedzUsuńidealne ciasto:) genialne
OdpowiedzUsuńnie będę pisać jak bardzo pokochałam ten przepis:)))po prostu go zrobię i już!
OdpowiedzUsuńSwietne zdjecia! Robilam to brownie i bylo obledne, a teraz mam ochote znow je upiec.
OdpowiedzUsuńorzechowe masło kochamy, ciasto jest cudne
OdpowiedzUsuńwoow ciasto wyglada świetnie
OdpowiedzUsuńzapraszam do zabawy :)
OdpowiedzUsuńhttp://smakuje.blox.pl/2012/11/Nominacja-do-Liebster-blog-award-2012-i-kilka.html
Mam miłą informację, nominowałam Cię do Liebster Blog http://pysznakuchnia.com.pl/testy-i-warsztaty/nagroda-liebster-blog/
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Choć wstyd się przyznać, nigdy nie robiłam brownie
OdpowiedzUsuńdziekuję:)
OdpowiedzUsuńTen środek mnie najbardziej zachęca, pyszności :)
OdpowiedzUsuń