Chlebek bananowy z masłem orzechowym
Bardzo lubimy to ciasto, chlebki bananowe, banan bread są szybkie w przygotowaniu, smakują wybornie za każdym razem, niezależnie co da się do środka bo smak można kombinować do woli. Tym razem elementem najważniejszym był dodatek masła orzechowego, do tego rewelacyjna polewa. Przepis pochodzi ze strony Taste and Tell.
Przy okazji polecam inne wersje: chlebek z dodatkiem dyni, ananasowo-kokosowy.
Chlebek bananowy z masłem orzechowym
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 banany rozgniecione
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki masła orzechowego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych posiekanych
- 100 g czekoladowych drobnych wiórków *
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do wypieków
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
- 1/3 szklanki cukru pudru
- łyżka mleka
- 1 łyżka masła orzechowego crunchy
- łyżka drobno posiekanych orzechów ziemnych
- Rozgrzej piekarnik do 175 °.
Formę, keksowe
wysmaruj masłem i wysyp bułką tarta. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier,
proszek do pieczenia i sól. W innej misce wymieszaj mleko, banany, masło
orzechowe, olej i jajko. Dodaj składniki mokre do składników suchych. Wymieszaj.
Na koniec dodaj orzeszki, wiórki czekoladowe i wymieszaj, przełóż do formy. Piecz ok 50 min. Ostudź w
formie przed wyjęciem.
Polewa. Na parze
wymieszaj składniki polewy, poza orzeszkami. Polej wierzch ciasta i posyp orzeszkami.
* wiórki które użyłam to te które często używamy do dekoracji, taka grubsza posypka.
* wiórki które użyłam to te które często używamy do dekoracji, taka grubsza posypka.
o jaaa... mega kuszący!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :]
mniam, bananowy chlebek jest pyszny, a tu jeszcze z taką słodką polewą:)
OdpowiedzUsuńTo MUSI być genailne<3!
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie i bardzo apetycznie, z chęcią i my skusimy się na ten przepis :-) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńa ja nigdy nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńAle kusi! :) Często smaruję kromki bananowego chlebka masłem orzechowym, ale o dodaniu go do środka nie pomyślałam, muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńale bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńojejju,pysznosci :)!
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbówałabym połączenie masła orzechowego z bananami, to musi być pyszne;)
OdpowiedzUsuńchlebek bananowy najlepszy! ;)
OdpowiedzUsuńA ja jestem przed śniadaniem i nie mogę takich smakołyków oglądać...:-(
OdpowiedzUsuńrozkosznie ta polewa po nim spływa
OdpowiedzUsuńŚwietna wersja. Ja jestem chyba uzależniona od wszelkiego rodzaju chlebków.
OdpowiedzUsuńwow! moje smaki - zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńwow, dziekuje za takie pozytywne zainteresowanie chlebkiem.
OdpowiedzUsuńŚlinka mi cieknie jak na niego patrzę.
OdpowiedzUsuńPowiedz mi czy on jest wilgotny czy bardziej suchy?
U Ciebie wygląda na wilgotny, a w oryginale na suchy i już sama nie wiem.
lekko wilgotny ale sie nie rozpada, jak taka dobra zwarta babka.
UsuńNo to muszę wypróbować. Oczywiście dzięki Twoim zdjęciom bo te oryginalne nie dla mnie - nie lubię suchych.
Usuńwygląda obłędnie ! na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńta polewa z masła orzechowego jest boska, ciasto z resztą też :)
OdpowiedzUsuńWspaniały Ci wyszedł. Też uwielbiam chlebki bananowe :)
OdpowiedzUsuńPo wypróbowaniu Twojego chlebka z dynią i całkowitym sukcesie, teraz zabiorę się za ten. Wygląda kusząco, a zwłaszcza ta polewa.
OdpowiedzUsuńbardzo się ciesze i polecam bo warto. jest pyszny.
Usuń