Filety śledziowe po kaszubsku

Dla jednych miesiąc to dużo, dla innych mało, niektórzy planują menu świąteczne z miesięcznym wyprzedzeniem, dlatego postanowiłam już teraz co jakiś czas dodawać nowe propozycje świątecznych dań. Dzisiaj są kolejne śledziki. 
W święta a szczególnie w Wigilię nie może zabraknąć na naszym stole śledzi. Oprócz tych corocznych, tradycyjnych staram się zawsze wykonać jakieś inne, nowe, w końcu śledź nie jedno ma imię  i jest wdzięcznym tematem kulinarnym. W zeszłym roku jedną z propozycji był ten oto śledź po kaszubsku. Myślę że ponownie zagości na naszym stole bo był przepyszny.  



Filety śledziowe po kaszubsku 
  • 12 szt. filety śledziowe matias
  • ziele angielskie 3 szt
  • woda 1/2 l
  • bulion z kury 1/2 l
  • pieprz
  • sól
  • cebula 1/2 kg
  • cukier łyżka
  • ocet 1/2 szklanki
  • majeranek łyżka
  • liść laurowy
  • mały koncentrat pomidorowy

Wodę z octem, cukrem, liściem laurowym i zielem angielskim zagotować. Odstawić do ostygnięcia, następnie włożyć do zalewy śledzie. Moczyć przez 30 minut. Cebulę pokroić w piórka. Podgrzać bulion i zalać nim cebule. Dodać majeranek, pieprz oraz sól. Dusić do momentu, gdy cebula będzie miękka, a sos zgęstnieje. Doprawić cukrem i solą jeśli to konieczne. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać  Farsz nałożyć na śledzie, zrolować je i spiąć wykałaczką. Wlać do reszty sosu cebulowego trochę zalewy by doprawić do smaku. Ułożyć roladki w naczyniu, polać sosem cebulowym i odstawić na parę godzin do lodówki. Wyjąć roladki obłożyć pozostałym farszem i podać udekorowane natką.




Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

21 komentarzy:

  1. Cudowny jest ten okres przedświąteczny...:-) Śledzie po kaszubsku uwielbiam:-) Zresztą każde śledzie uwielbiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Okres przedświąteczny mógłby trwać dłużej ;-) Śledzie w kążdej postaci. pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak święta są cudowne...i te przygotowania....

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się w zupełności: śledź nie jedno ma imię i za to go uwielbiam. Najśmieszniejsze jest to, że śledzie po Kaszubsku wcale nie wywodzą się z ziemi kaszubskiej :) ale to nie zmienia faktu, że są pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. ojjj jak ja lubię takiego śledzika:) ale mi narobiłaś smaczka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować :) Uwielbiam śledzie po kaszubsku!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam:) napewno skorzystam z twojego przepisu:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak! Śledziki po kaszubsku to zdecydowanie moje ulubione. Zaraz za nimi są śledziki w śmietanie!

    OdpowiedzUsuń
  9. z ryb to ja własnie sledzie lubię najbardziej ;)) a w takiej postaci wprost Kocham!!! Piekne zdjęcie zrobiłas

    OdpowiedzUsuń
  10. dziekuje i polecam bo sa pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny przepis!
    koniecznie muszę wypróbować!
    dodaję do ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy można użyć śledzi w occie ,bo nie lubię śledzi solonych?A może przez te moczenie w zalewie śledzie robią się lepsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę srobowac powinien być dobry efekt albo kupić śledzie s oleju. Moczenie śledzi ma na celu odsolenie ich i nadanie delikat iejszego smaku.

      Usuń
  13. ile mogą stać takie sledzie? chodzi mi o to czy można je zrobić wcześniej. Wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie że można zrobić wcześniej, a ile mogą stać? trudno powiedzieć bo u meni znikają w ciągu 3 dni. ale myślę ze do tygodnia powinny dać rade.

      Usuń
  14. Właśnie skończyłam je robić...pyszne. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  15. A po co ten bulion drobiowy?

    OdpowiedzUsuń
  16. czy ocet jabłkowy zamiast zwykłego octu może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można spróbować, ale ocet jabłkowy jest zbyt delikatny, zbyt słaby żeby pokonać smak śledzia i je odpowiednio zamarynować.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger