Biała kiełbasa smażona z ziołami
Męskie, jesienne śniadanie? Proszę bardzo. Zamarynowana
biała kiełbasa w ziołach, usmażona w solidnej porcji sosu. Oj kaloryczne ale pyszne. Raz na jakiś czas
to chyba nie grzech. Co wy na to?
Biała kiełbasa smażona z ziołami prowansalskimi
- 6 szt białe grube kiełbasy
- 2 cebule
- olej (zależy kto ile lubi)
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- pieprz
Folie aluminiowa rozwinąć, ułożyć na niej białą kiełbasę, wlać olej, posypać grubo ziołami prowansalskimi. Zawinąć szczelnie i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej (ile to zależy od was, mój mąż lubi dużo sosiku wiec sobie nie żałuje), dodać cebule i kiełbasę z folii z ziołami. Smażyć do zrumienienia kiełbasy i cebuli. Doprawić pieprzem. Podawać z pieczywem.
Drugi sposób jest odwrotny. Kiełbasę na oleju razem z ziołami smażymy na patelni, a potem przekładamy na folie, posypując jeszcze raz ziołami i zawijamy szczelnie, odstawiając na noc do lodówki Rano można się delektować pyszna kiełbasą. Do tego bardziej nadają się cienkie białe kiełbaski niż grube.
u nas kiełbaska raczej zawsze na obiadek, ale w sumie na śniadanko może być:)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy taką smażoną! dzięki za nowy pomysł, bo z ziołami jeszcze nie jadłam:)
wygląda pyszniutko!
lubię taka kiełbaskę ;)) ja kiedys robiłam na piwie z majerankiem
OdpowiedzUsuńDokładnie, jedzenie w stylu mojego męża. Ja nie przepadam zbyt tłustego wydania, jak dla mnie może być całkowicie bez tłuszczu. Po prostu mi nie smakuje. Ale taką kiełbasę uwielbiam :) Dawno nie jadłam, musiałabym zrobić.
OdpowiedzUsuńna kiełbasę z ziołami zawsze znajdzie sie miejsce. mniam.
OdpowiedzUsuńmój Tato będzie zachwycony, kiedy podam mu taką wspaniałą kiełbaskę!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się :]
pozdrawiam.
dziękuje, przekaże mężowi.
OdpowiedzUsuń