Rogaliki bakaliowe - rugelach


Od dawna chciałam zrobić te rogaliki, przejrzałam dziesiątki przepisów w internecie końcu znalazłam taki, który mnie przekonał i zdecydowałam się zrobić. Zmodyfikowałam o element nutelli i powideł oraz dodanie migdałów. I muszę wam powiedzieć ze wyszły obłędnie pyszne. Zrobie znowu. Źródło tutaj





Rogaliki bakaliowe - rugelach


ciasto:
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 250 g sera kremowego na sernik z wanilia
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
nadzienie:
  • powidła, marmolada albo nutella
  • 100 g  posiekanych drobno orzechów arachidowych
  • 1/2 szkl. uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 jajko rozkłócone do posmarowania ciasta
  • brązowy cukier do posypania
Ciasto. Do misy miksera dodajemy ser, masło i na średnich obrotach rozrabiamy aż masa zrobi się kremowa. Dodajemy mąkę, sól i ubijamy do połączenia składników. Przekładamy ciasto na stolnice, formujemy kule, ewentualnie jeśli się jeszcze klei podsypujemy delikatnie maka, zawijamy w folię spożywczą  i wkładamy do lodówki na co najlepiej na całą noc.
Nadzienie robimy łącząc ze sobą w miseczce orzechy, płatki, rodzynki i cynamon.  
Schłodzone ciasto wyjmujemy na omączoną stolnice, dzielimy na dwie równe części. Pierwsza rozwałkowujemy na kolo. Całą powierzchnię smarujemy np. powidłami a następnie posypujemy polowa nadzienia. Ciasto kroimy na równe trójkąty i rolujemy w rogaliki.  Podobnie postępujemy z druga polowa ciasta, tym razem jednak posmarowałam go nutella i wysypałam reszta nadzienia. Rogaliki układamy na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 15-20 minut do zezłocenia. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na blasze około 10 minut, zanim je zdejmiemy. Gotowe. Smacznego.




Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę


10 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger