Śledź z cebula i cytryną w oleju
Moja propozycja na wigilijnego śledzia. Jeśli śledź króluje na waszym wigilijnym stole tak ja u mnie to będzie to pyszna odmiana bo z cytryna w oleju, zamarynowany po kilku godzinach rozpływa się w ustach. Polecam.
Śledź z cebula i cytryną w oleju
- filety śledziowe matias 1 kg
- 3 liście laurowe
- cebule 3 szt
- ziele angielskie wg uznania
- 1-2 cytryny
- pieprz cytrynowy do ryb
- olej do zalania
Śledzie wymocz przez 3h, następnie pokrój w małe kawałki. Cytrynę umyj, sparz pokrój w cienkie plastry. Cebule pokrój w piórka. Na dnie słoika ułóż cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 plastry cytryny. Nałóż kawałki śledzia. Posyp pieprzem cytrynowym. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania składników. Wierzch słoja powinna przykrywać ostatnia warstwa cebuli z przyprawami. Zalej wszystko olejem. Całość odłóż na około 24 godziny do schłodzenia. Śledzia podaj z cebulką.
zapiszę sobie i postaram sie wypróbowac
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńTwój blog został wyróżniony przeze mnie w Liebster Blog.Więcej informacji na moim blogu:http://www.biteofpassion.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html Pozdrawiam :)
Przepis brzmi wspaniale! Muszę koniecznie wypróbować :) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńPs. Baaardzo apetyczne zdjęcia!
Cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziekuje i zapraszam na kolejne wpisy śledziowe,.
OdpowiedzUsuńkurcze jakiego mi narobiłaś apetytu na śledzia!! jutro z rana na śniadanie zjem...co prawda kupnego ze słoja ale zjem!
OdpowiedzUsuńi to jest coś, co lubię najbardziej. moje ukochane śledzie w najczystszej formie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. Myślę, że to potrawa dobra nie tylko na święta.
OdpowiedzUsuń