Śledź z cebula i cytryną w oleju

Moja propozycja na wigilijnego śledzia. Jeśli śledź króluje na waszym wigilijnym stole tak ja u mnie to będzie to pyszna odmiana bo z cytryna w oleju, zamarynowany po kilku godzinach rozpływa się w ustach. Polecam.



Śledź z cebula i cytryną w oleju

  • filety śledziowe matias 1 kg
  • 3 liście laurowe
  • cebule 3 szt
  • ziele angielskie wg uznania
  • 1-2 cytryny
  • pieprz cytrynowy do ryb
  • olej do zalania

Śledzie wymocz przez 3h, następnie pokrój w małe kawałki. Cytrynę umyj, sparz pokrój w cienkie plastry. Cebule pokrój w piórka. Na dnie słoika ułóż cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 plastry cytryny. Nałóż kawałki śledzia. Posyp pieprzem cytrynowym. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania składników. Wierzch słoja powinna przykrywać ostatnia warstwa cebuli z przyprawami. Zalej wszystko olejem. Całość odłóż na około 24 godziny do schłodzenia. Śledzia podaj z cebulką.


8 komentarzy:

  1. zapiszę sobie i postaram sie wypróbowac

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam!
    Twój blog został wyróżniony przeze mnie w Liebster Blog.Więcej informacji na moim blogu:http://www.biteofpassion.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis brzmi wspaniale! Muszę koniecznie wypróbować :) Pzdr Aniado
    Ps. Baaardzo apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. dziekuje i zapraszam na kolejne wpisy śledziowe,.

    OdpowiedzUsuń
  5. kurcze jakiego mi narobiłaś apetytu na śledzia!! jutro z rana na śniadanie zjem...co prawda kupnego ze słoja ale zjem!

    OdpowiedzUsuń
  6. i to jest coś, co lubię najbardziej. moje ukochane śledzie w najczystszej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smakowicie. Myślę, że to potrawa dobra nie tylko na święta.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger