Wigilijna smażona kapusta z grzybami
Według życzenia, dzisiaj kapusta wigilijna. Jest to jedno z dań które uwielbiamy i które się nam nie nudzi także w ciągu roku, bo wybornie smakuje szczególnie jesienią. Do niego warto sobie zachować zebrane lub kupione jesienią grzyby, bo ich smak nadaje wyjątkowego charakteru temu daniu. A domowa kapusta, odpowiednio ukiszona jest królową stołu.
- kapusta kiszona 1 kg (u mnie domowa)
- suszone grzyby 50 - 100 g
- liście laurowe 2 szt
- masło 120 g
- ziele angielskie 5 szt
- pieprz mielony do smaku
Grzyby zalać wodą odstawić na kilka godzin. Odsączyć z wody, ale wody z grzybów nie wylewać tylko zachować. Przyda się do przygotowania np zupy grzybowej.
Grzyby posiekać. Kapustę kiszoną jeśli mocno kwaśna przepłukać kilkukrotnie, jeśli jest domowa to nie trzeba, następnie zalać wodą i zagotować. W trakcie gotowania dodać grzyby, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotować do miękkości do chwili, gdy nadmiar wody odparuje, a kapusta zmięknie. Masło dodać do kapusty, wymieszać. Dusić jeszcze przez chwilę mieszając, żeby nie przywarła. Doprawić do smaku wg potrzeb pieprzem.
Grzyby posiekać. Kapustę kiszoną jeśli mocno kwaśna przepłukać kilkukrotnie, jeśli jest domowa to nie trzeba, następnie zalać wodą i zagotować. W trakcie gotowania dodać grzyby, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotować do miękkości do chwili, gdy nadmiar wody odparuje, a kapusta zmięknie. Masło dodać do kapusty, wymieszać. Dusić jeszcze przez chwilę mieszając, żeby nie przywarła. Doprawić do smaku wg potrzeb pieprzem.
już marzę o takiej kapustce!:)
OdpowiedzUsuńto moje ulubione, zdrowe danie świąteczne:)
OdpowiedzUsuńPyszności, ale masło nie jest postne. Wprawdzie teraz postu w Wigilię nie ma, ale siła tradycji...
OdpowiedzUsuńMaslo nie jest postne hmm? A kapusta taka jak lubie ;))
OdpowiedzUsuńpost już dawno w tym dniu zniesli :)
UsuńMmm pyszności. U mnie taka kapusta ląduje jako farsz w pierogach i uszkach, natomiast wigilijną kapustę robimy z grochem, też pyszności. Ojjj już nie mopgę się doczekać świąt
OdpowiedzUsuńuwielbiam kapustę pod każdą postacią?
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie w odwiedziny przy okazji:)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
dziekuje!
OdpowiedzUsuń500g grzybów na 1kg kapusty? nie będzie za gorzka?
OdpowiedzUsuńfakt błąd. gdyby to były pieczarki miałoby być 500 g, i pewnie o nich myślałam wpisujac te wagę, a powinno być miedzy 50 a 100 g.
Usuń