Wiosenne sakiewki z kurczaka z gorgonzola i kurkami
Za oknem piękna jesień, zatęskniliśmy w taka pogodę za grillem. Ale zamiast rozgrzewać grilla dla 3 piersi użyłam grilla elektrycznego i przygotowałam obiad lekki, pyszny i kolorowy, używając zamrożonych latem kurek i kupionego ostatnio zielonego kalafiora. Ja się w tym obiedzie zakochałam a wy?
Pierś z kurczaka grillowana w sakiewce z folii z gorgonzola, kurkami i sałatką pomarańczową
marynata:
Pierś z kurczaka grillowana w sakiewce z folii z gorgonzola, kurkami i sałatką pomarańczową
marynata:
- 2 łyżki musztardy bawarskiej
- łyżka sosu slodkiego chilli
- ząbek czosnku
- łyżka oleju wielkopolskiego rzepakowego
- 3 piersi z kurczaka
- mala cukinia
- seler naciowy 2 gałązki
- papryczka chilli
- czerwona cebula
- łyżka masła
- szklanka kurek (mrożonych)
- 100g sera gorgonzola
- sol, pieprz
- 1/2 opakowania mieszanki kolorowych salat
- pomidor
- czerwona cebula
- awokado
- 1/3 kalafiora zielonego
- soku z 1/2 limonki
- łyżeczka oleju wielkopolskiego rzepakowego
- łyżeczka octu balsamicznego
- sok z 1/2 pomarańczy
Zrobić marynatę do piersi, czyli wymieszać razem wszystkie składniki. Piersi z kurczaka posmarować z obu stron marynata i odstawić na 30 minut. Kalafior porwać na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić.
W międzyczasie zrobić sałatkę. Do miski dodajemy sałatę, pokrojone w kostkę pomidory, awokado, drobno posiekane chilli, cebule w piórka i kalafior. W malej miseczce wymieszać olej, sok z limonki, pomarańczy i ocet. Sosem polać sałatkę, wymieszać.
Następnie rozgrzać grilla i obrumienić na nim piersi przez 3 minuty.
Rozgrzać masło na patelni, dodać kurki, doprawić sola i pieprzem. Podsmażyć przez kilka minut. Przykryć, odstawić.
Cukinie pokroić w plasterki, cebule w piórka, a seler naciowy (po obraniu z cienkich wąsów) na półksiężyce. Chilli drobno posiekać. z folii aluminiowej zrobić 3 duże kwadraty. Środek każdego posmarować reszta marynaty z piersi. ułożyć po kilka kawałków cukinii, cebuli i selera. Na to położyć piersi z kurczaka, na wierzch piersi ułożyć znowu trochę cebuli, cukinii, posypać papryczka chili i po 2 kawałki sera gorgonzola. Wszystko szczelnie zakryć i wstawić ponownie na grilla. piec w zależności od rodzaju grilla ok 5 minut.
Zdjąć, otworzyć sakiewkę i do środka włożyć kawałki sera gorgonzola, bo ten który był w środku się roztopił na pyszny sos oraz kurki.
Podajemy z sałatką i świeżym pieczywem.
Wygląda smakowicie. Też tęsknię za wiosną.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się bardzo, szkoda że nie mam zamrożonych kurek :) Ale zanotuję sobie ten przepis na następny sezon :)
OdpowiedzUsuńtak tak tak ja chcę już wiosny:)
OdpowiedzUsuńod razu mi lepiej i cieplej jak patrze na takie pyszności:D
Apetycznie wyglada! A gorgonzole uwielbiam.
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńdziekuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńależ one mega apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuń