Wiosenne sakiewki z kurczaka z gorgonzola i kurkami

Za oknem piękna jesień, zatęskniliśmy w taka pogodę za grillem. Ale zamiast rozgrzewać grilla dla 3 piersi użyłam grilla elektrycznego i przygotowałam obiad lekki, pyszny i kolorowy, używając zamrożonych latem kurek i kupionego ostatnio zielonego kalafiora. Ja się w tym obiedzie zakochałam a wy?




Pierś z kurczaka grillowana w sakiewce z folii z gorgonzola, kurkami i sałatką pomarańczową

marynata:
  • 2 łyżki musztardy bawarskiej
  • łyżka sosu slodkiego chilli
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju wielkopolskiego rzepakowego
sakiewka:
  • 3 piersi z kurczaka
  • mala cukinia
  • seler naciowy 2 gałązki
  • papryczka chilli
  • czerwona cebula
  • łyżka masła
  • szklanka kurek (mrożonych)
  • 100g sera gorgonzola
  • sol, pieprz
sałatka:
  • 1/2 opakowania mieszanki kolorowych salat
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • awokado
  • 1/3 kalafiora zielonego
  • soku z 1/2 limonki
  • łyżeczka oleju wielkopolskiego rzepakowego
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • sok z 1/2 pomarańczy

Zrobić marynatę do piersi, czyli wymieszać razem wszystkie składniki. Piersi z kurczaka posmarować z obu stron marynata i odstawić na 30 minut. Kalafior porwać na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzićostudzić.

W międzyczasie zrobić sałatkę. Do miski dodajemy sałatę, pokrojone w kostkę pomidory, awokado, drobno posiekane chilli, cebule w piórka i kalafior. W malej miseczce wymieszać olej, sok z limonki, pomarańczy i ocet. Sosem polać sałatkę, wymieszać. 

Następnie rozgrzać grilla i obrumienić na nim piersi przez 3 minuty.

Rozgrzać masło na patelni, dodać kurki, doprawić sola i pieprzem. Podsmażyć przez kilka minut. Przykryć, odstawić.
Cukinie pokroić w plasterki, cebule w piórka, a seler naciowy (po obraniu z cienkich wąsów) na półksiężyce. Chilli drobno posiekać. z folii aluminiowej zrobić 3 duże kwadraty. Środek każdego posmarować reszta marynaty z piersi. ułożyć po kilka kawałków cukinii, cebuli i selera. Na to położyć piersi z kurczaka, na wierzch piersi ułożyć znowu trochę cebuli, cukinii, posypać papryczka chili i po 2 kawałki sera gorgonzola. Wszystko szczelnie zakryć i wstawić ponownie na grilla. piec w zależności od rodzaju grilla ok 5 minut. 
Zdjąć, otworzyć sakiewkę i do środka włożyć kawałki sera gorgonzola, bo ten który był w środku się roztopił na pyszny sos oraz kurki. 
Podajemy z sałatką i świeżym pieczywem.



7 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie. Też tęsknię za wiosną.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się bardzo, szkoda że nie mam zamrożonych kurek :) Ale zanotuję sobie ten przepis na następny sezon :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak tak tak ja chcę już wiosny:)
    od razu mi lepiej i cieplej jak patrze na takie pyszności:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wyglada! A gorgonzole uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ one mega apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger