Brownie piernikowe pod pierzynką ze śmietany

Brownie, tak to jedno z ciast, które uwielbiamy bo wychodzi zawsze i ma nieskończenie wiele smaków. Tym razem przygotowałam brownie świąteczne o smaku piernika, z gruba warstwa śmietany. Powiem tylko - jest genialne. To dla was dość szybka propozycja na jedno ze świątecznym wypieków, przy którym nie trzeba się dużo napracować można milo zaskoczyć najbliższych i gości. Polecam spróbujcie naprawdę warto. Przepis ze strony Instyle




Brownie piernikowe pod pierzynką ze śmietany

ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki niesłodzonego kakao w proszku 
  • 1 łyżeczka sody 
  • łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • kostka masła roztopionego i chłodzonego 
  • 1 szklanka brązowego cukru 
  • 1/2  szklanki miodu 
  • 2 duże jajka 
  • 1/2 szklanki śmietany 
dodatkowo:
  • szklanka połamanych pierniczków 
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 1 smietan-fix
  • kakao do dekoracji


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Okrągłą tortownice - tylko dol – wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać połączyć mąkę, kakao, kawę  sodę i przyprawy. W osobnej misce wymieszać roztopione masło, brązowy cukier, miód, jajka i śmietanę Następnie stopniowo i powoli dodać mieszaninę maki. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Posypać wierzch pokruszonymi pierniczkami. Piec przez 30-35 minut, aż wykałaczka wychodzi czysta. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku 5-10 minut, po czym wyjąć i ostudzić na kratce. Zdjąć formę i pergamin.
Śmietanę kremówkę ubić z fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta, udekorować posypują kakao. Smacznego.





16 komentarzy:

  1. Super świąteczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie i apetycznie bardzo:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. woow jakie wspaniałe ciasto! Wesołych świąt Bożego Narodzenia dla Ciebie i całej rodziny !!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają naprawdę wspaniale!
    Radosnych, wesołych świąt w rodzinnym gronie!

    OdpowiedzUsuń
  5. królewski pierniczek:0 mniam
    Radosnych świąt życzę!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Och ja kocham wszelakie smaki brownie, takiego piernikowego jeszcze nie jadłam więc na pewno skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny śnieg na blogu, chyba też sobie taki zrobię;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger