Faszerowana warzywami świąteczna kaczka

Kaczka to jeden z elementów nieodzownych naszych świąt. Nie wyobrażam sobie żeby zabrakło jej na świątecznym stole, nie ważne jak będzie przygotowana, czy tylko upieczona, czy nadziana jabłkami, czy może w sposób który zaproponuje wam dzisiaj. Bo zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka którego przecież  jada się na co dzień. Kaczka od zawsze w naszej tradycji była jako danie świąteczne i nie zastąpią jej żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie co tracicie. To moja kolejna propozycja na świąteczne menu. 




Faszerowana warzywami kaczka
  • kaczka
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • ziarna czarnego pieprzu
  • 1 szt seler naciowy
  • gałązki rozmarynu
  • marchew 2 sztuki
  • gałązki tymianku
  • ząbek czosnku 2 sztuki
  • majeranek wg uznania
  • miód 30 g
  • olej do smażenia
Kaczkę umyć, oczyść, natrzeć obficie solą i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Warzywa pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć wszystkie warzywa przez kilka minut. Dodać zioła, przyprawy i miód. Kaczkę nafaszerować warzywami, otwór spiąć  wykałaczkami i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Piec w rozgrzanym do 150°C piekarniku przez ok. 90 minut. W trakcie pieczenia odwracać i polewać wytworzonym sosem (gdy zabraknie to można podlać wodą). Przez ostatnie 15 minut pieczenia temperaturę podnosimy do 200°C tak, aby skórka się zarumieniła. Podałam ze smażoną kapustą z pieczarkami i kluskami.




Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

17 komentarzy:

  1. oj, nie mam zbyt wiele doświadczenia w pieczeniu kaczki, ale już wiem, że warto próbować bo jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo i u Ciebie też kaczka:-)) Z tymi kluseczkami musiała być pyszna:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudna ta twoja kaczusia!:) ostatnio często robię i ciągle szukam na nią innych sposobów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, kazdy nowy sposob jest wart wyprobowania.

      Usuń
  4. ja kaczke lubię chociaz sama nie robię, mam zawsze na różne sposoby nadziewa i dostaje "na wynos" musze jej podac Twój sposób zawsze to coś nowego :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaczka jest genialna! bardzo lubię ją i jeść i robić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie mam zbyt często do czynienia z kaczką ale mam chęć zrobić trybowaną z kości i faszerowaną. Chętnie skorzystam z Twojej propozycji farszu.Brzmi smakowicie i wygląda extra!

    OdpowiedzUsuń
  7. dałam przez kilka dni na Twoją stronę - a tu tyle wspaniałości ! UWIELBIAM KACZKĘ FASZEROWANA !...wspaniałe świąteczne danie / zwłaszcza z kluseczkami Sląskimi takimi jak Twoje :) /

    OdpowiedzUsuń
  8. miało być " nie zaglądałam przez kilka dni ... " UPS :)

    OdpowiedzUsuń
  9. szukałam w googlach przepisu na idealną kaczkę, trafiłam na Twojego bloga ;)
    teraz wiem, że kto szuka ten znajduje! Czuję, że wykorzystam Twój przepis i według niego przygotuję świąteczną kaczkę! ;)

    dodaję blog do obserwacji i zapraszam do siebie ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger