Faszerowana warzywami świąteczna kaczka
Kaczka to jeden z elementów nieodzownych naszych świąt. Nie wyobrażam sobie żeby zabrakło jej na świątecznym stole, nie ważne jak będzie przygotowana, czy tylko upieczona, czy nadziana jabłkami, czy może w sposób który zaproponuje wam dzisiaj. Bo zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka którego przecież jada się na co dzień. Kaczka od zawsze w naszej tradycji była jako danie świąteczne i nie zastąpią jej żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie co tracicie. To moja kolejna propozycja na świąteczne menu.
Faszerowana warzywami kaczka
- kaczka
- ziele angielskie 6 ziaren
- ziarna czarnego pieprzu
- 1 szt seler naciowy
- gałązki rozmarynu
- marchew 2 sztuki
- gałązki tymianku
- ząbek czosnku 2 sztuki
- majeranek wg uznania
- miód 30 g
- olej do smażenia
Kaczkę umyć, oczyść, natrzeć obficie solą i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Warzywa pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć wszystkie warzywa przez kilka minut. Dodać zioła, przyprawy i miód. Kaczkę nafaszerować warzywami, otwór spiąć wykałaczkami i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Piec w rozgrzanym do 150°C piekarniku przez ok. 90 minut. W trakcie pieczenia odwracać i polewać wytworzonym sosem (gdy zabraknie to można podlać wodą). Przez ostatnie 15 minut pieczenia temperaturę podnosimy do 200°C tak, aby skórka się zarumieniła. Podałam ze smażoną kapustą z pieczarkami i kluskami.
oj, nie mam zbyt wiele doświadczenia w pieczeniu kaczki, ale już wiem, że warto próbować bo jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńIza warto, warto.
UsuńOo i u Ciebie też kaczka:-)) Z tymi kluseczkami musiała być pyszna:-)
OdpowiedzUsuńa dziekuje i pozdrawiam.
Usuńcudna ta twoja kaczusia!:) ostatnio często robię i ciągle szukam na nią innych sposobów:)
OdpowiedzUsuńsuper, kazdy nowy sposob jest wart wyprobowania.
Usuńja kaczke lubię chociaz sama nie robię, mam zawsze na różne sposoby nadziewa i dostaje "na wynos" musze jej podac Twój sposób zawsze to coś nowego :))
OdpowiedzUsuńIza dziekuje.
UsuńKaczka jest genialna! bardzo lubię ją i jeść i robić :)
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam.
Usuńnie mam zbyt często do czynienia z kaczką ale mam chęć zrobić trybowaną z kości i faszerowaną. Chętnie skorzystam z Twojej propozycji farszu.Brzmi smakowicie i wygląda extra!
OdpowiedzUsuńciesze sie i pozdrawiam.
Usuńdałam przez kilka dni na Twoją stronę - a tu tyle wspaniałości ! UWIELBIAM KACZKĘ FASZEROWANA !...wspaniałe świąteczne danie / zwłaszcza z kluseczkami Sląskimi takimi jak Twoje :) /
OdpowiedzUsuńdziękuję za taki miły komentarz. pozdrawiam.
Usuńmiało być " nie zaglądałam przez kilka dni ... " UPS :)
OdpowiedzUsuńszukałam w googlach przepisu na idealną kaczkę, trafiłam na Twojego bloga ;)
OdpowiedzUsuńteraz wiem, że kto szuka ten znajduje! Czuję, że wykorzystam Twój przepis i według niego przygotuję świąteczną kaczkę! ;)
dodaję blog do obserwacji i zapraszam do siebie ;) pozdrawiam!
polecam i dziękuję za miły komentarz.
Usuń