Piernik przekładany
Zapach świąt to dla mnie przede wszystkim zapach jaki unosi się w
kuchni w trakcie pieczenia świątecznego piernika. Korzenny aromat, delikatny
wilgotny smak, kwaskowatość powideł to wszystko co zawiera się w jednym pysznym
wypieku. Ten piernik od kilku lat towarzyszy nam co roku, jest idealny zarówno na
świątecznym stole jak i jako gwiazdkowy prezent dla największego łasucha.
Przepis niezawodny jak zwykle od Doroty.
Piernik przekładany
ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 200 g miodu naturalnego
- 125 g masła miękkiego
- 3 jajka
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki kakao
- słoik powideł śliwkowych
- opakowanie galaretki o smaku morelowym lub brzoskwiniowym
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 3 łyżki kremówki śmietanki
- orzechy do ozdoby
- pierniczki
Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodajemy miód oraz mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą. Na koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Długą keksowke ( u mnie dl. 36 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C i pieczemy przez 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie ciasto należy przekroić wzdłuż na 3 płaty.
Powidła przekładamy do garnuszka i podgrzewamy, dosypujemy galaretkę, mieszamy, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Masa smarujemy dolny i środkowy płat. Składamy piernik. Polewę robimy rozpuszczając czekoladę, masło, kremówkę w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Gotowy piernik posmarować polewa i ozdobić np. piernikami i orzechami.
Świąteczne pyszności!!!
OdpowiedzUsuńdziękuje i pozdrawiam.
Usuńprezentuje się wybitnie:) mniammm
OdpowiedzUsuńapetycznie się prezentuje niestety u mnie rodzinka toleruje jedynie rodzynki w pierniku:)
OdpowiedzUsuńszkoda bo jest pyszny. pozdrawiam.
Usuńu mnie w domu podstawowy wypiek na stole wraz z makowcem
OdpowiedzUsuńu nas takze.
UsuńJaki elegancki Pan Piernik...:-))
OdpowiedzUsuńdziekuje:)
Usuńbardzo ladnie wygląda :)) u mnie nie ma tradycji pieczenia ani pierników ani pierniczków; ale ja w tym roku upieke swój własny piernik;)
OdpowiedzUsuńLadnie ci wyszedl!
OdpowiedzUsuńte 165 to z termoobiegiem czy góra dół?
OdpowiedzUsuńgóra dół. termoobieg wysuszy piernik.
Usuńok bardzo dziękuje p.s zrobiłam juz trzy podejscia i do tej pory zawsze konczyło sie tak samo tj.spalony z zew a surowy w srodku eh moze tym razem sie uda
OdpowiedzUsuńPiernik upieczony. Przepyszny, polecam !!!
OdpowiedzUsuńciesze sie niezmiernie. pozdrawiam.
Usuńsuper przepis, zawsze smakuje, polecam;)
OdpowiedzUsuńcieszę się. pozdrawiam.
UsuńŻona już mi zapowiedziała, że na te święta spróbuje tego przepisu. Ciekawe jak wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńSuper bo on naprawdę jest pyszny. Polecam. pozdrawiam.
Usuń