Pomidorowa dla dorosłych
Kto nie kocha zupy pomidorowej? Ja uwielbiam. Dla mnie zupa pomidorowa ma niejedno imię nigdy nie jest taka sama a pomysłów na jej wykonie są setki. Obecna wersja na zupę została inspirowana przepisem z książeczki "Biblioteczki Poradnika Domowego", z które wykorzystałam danie wódki Mimo ze w tytule jest to zupa dla dorosłych to tak naprawdę jest dla wszystkich bo dodatek wódki wyparowuje w takcie podpalenia, poza tym w ilości wywaru jeden kieliszek jest znikomy. Zupa za to ma bardzo fajny smak i aromat. Polecam takie eksperymenty i inne moje wersje zupy pomidorowej np, z masłem orzechowym, cebulowa z kozim serem, z owocami morza czy na ostro z kaparami.
Zupa pomidorowa dla dorosłych
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- porcja rosołowa z kurczaka
- kawałek porcji wołowej na rosół
- pęczek świeżej natki pietruszki
- kilka gałązek lubczyku
- sól
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 3 szklanki pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka masła
- kieliszek wódki
- pieprz świeżo zmielony
- szczypta tymianku
- awokado
- grzanki z chleba z ziołami
Najpierw przygotowuje wywar. Do garnka wkładam umytą porcję rosołową, porcję wołową, oczyszczoną marchew, pietruszkę, seler, por, pęczek natki i lubczyk. Całość zalewam zimną wodą. Jedną cebulę opalam na gazie i dorzucam do garnka. Gotuję, lekko uchyloną zupę na malutkim ogniu ok 2 godziny. Doprawiam solą i pieprzem. Gdy wywar jest gotowy przecedzam go i odstawiam.
Drugą cebulę obieram, kroję drobno w kostkę, czosnek też siekam drobno. Na patelni rozgrzewam masło, gdy się pieni dodaję cebulę, tymianek i czosnek. Szklę przez minute. Wlewam wódkę i podpalam zapalniczką (używam patyczka do szaszłyków żeby się nie poparzyć). Czekam aż ogień zgaśnie, dodaje pomidory i koncentrat pomidorowy, dolewam 750 ml wywaru. Doprawiam pieprzem i gotuje na małym ogniu ok 5 minut. Następnie zupę miksuję ale nie na całkiem gładko, tylko na tyle żeby cebula była nadal wyczuwalna. Awokado kroje w kostkę. Grzanki z chleba posypuję ziołami i obsmażam na oleju. Zupę przekładam do miseczek na górę daję grzanki i kawałki awokado.
Fajne urozmaicenie pomidorówki:-) Zaskoczył mnie dodatek avocado;-)
OdpowiedzUsuńAdres podałam mailowo, bo do FB nie mam dostępu w pracy:-) Pozdrawiam:-)
ok dziekuje. pozdrawiam.
UsuńWspaniale podana ta zupka :) Skoro dla dorosłych to chętnie skorzystam :P
OdpowiedzUsuńdziekuje i pozdrawiam.
Usuńpomidorową uwielbiam w każdej postaci ;)
OdpowiedzUsuńja tez. pozdrawiam
UsuńZupełnie mnie zaskoczyłaś tym alkoholem i awokado. Będę musiała wypróbowac
OdpowiedzUsuńawokado kocha pomidory, wódka zreszta takze.
UsuńJuż pomijając apetyczną zupkę to nie mogę się napatrzeć na te piękne talerze:D.
OdpowiedzUsuńdziekuje, talerzyki po babci sa faktycznie urocze.
Usuń