Sernik bez sera czyli ciasto styropian
Sernik bez sera?
Próbowaliście takie sernika, w którym nie ma grama sera? Czy chcecie zaskoczyć swoich
bliskich takim wypiekiem? Jeśli tak to radzę upiec wam styropian, bo tak właśnie
nazywa się to ciasto. Jest obłędne i największego znawcę serników oszuka. Do
tego banalnie proste i tańsze niż sernik, co przy naszych ostatnio budżetach nierzadko
ma znaczenie. Przepis zaczerpnięty ze strony Galerii
Potraw. A ilość tamtejszych
pozytywnych rekomendacji chyba świadczy o tym że jest to wypiek bardzo udany.
Polecam.
ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słoiczek dżemu lub powideł do posmarowania
- 1 litr śmietany kwaśnej 18%
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 duży rodzinny budyń śmietankowy ok 60 g lub 2 małe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g wiórków kokosowych
Przygotować sobie foremkę o wymiarach ok. 25x30 lub tortownice o średnicy 26 lub 30 cm. Piekarnik nagrzać do 180 st.
Ciasto zagnieść z podanych wyżej składników i podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć dno blaszki, jeśli użyjecie tortownicy to także 1/3 wysokości boku. Dno posmarować dżemem lub powidłami. Drugą część ciasta włożyć do lodówki.
Masa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać śmietanę i pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszać i wylać do foremki. Na wierzch zetrzeć na tarce na grubych oczkach pozostałą część ciasta. Włożyć do piekarnika i piec przez 50 minut. Jeśli używacie tortownicy radzę czas pieczenia wydłużyć do ok 60-65 minut, sprawdzić środek patyczkiem. Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić i studzić min. 3h. Dopiero po tym czasie wyjąć z blaszki i kroić na kawałki. Ciasto ma tendencję do dużego wyrośnięcia w piekarniku, po wyjęciu opada, ale to normalne.
Znam to ciasto i je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńja tez :) pozdrawiam.
UsuńBardzo mi sie podoba!!! Zrobię!
OdpowiedzUsuńwarto polecam. pozdrawiam.
UsuńZnam, robiłam, polecam!:-)
OdpowiedzUsuńsuper ;)
UsuńChętnie skorzystam z przepisu, jeszcze nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńpolecam bo warto.
Usuńbardzo lubię to ciasto - jest naprawdę fajne i najlepiej smakuje mocno schłodzone
OdpowiedzUsuńschłodzone i najlepiej drugiego dnia. pycha.
Usuńbardzo lubię to ciasto:) sama też często go piekę
OdpowiedzUsuńo to jest nas wiecej. pozdrawiam.
UsuńBardzo apetycznie wygląda. Lubię śmietanę mieszaną z budyniem, faktycznie daje smak sernika:-)
OdpowiedzUsuńdokładnie, fajny pomysł.
UsuńNigdy nie robiłam, ale może u Kogoś jadłam i się nie przyznał;))) Przepis zapisany!
OdpowiedzUsuń:) wykorzystaj, polecam.
UsuńPierwszy raz widzę takie ciasto, a jako fanka serników z pewnością skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Jola spróbuj nie pożałujesz.
Usuńbez sera, a jednak wygląda jak serniczek:) pycha
OdpowiedzUsuńbo dokładnie tak ma wyglądać i zaskakiwać. pozdrawiam
Usuństyropian często u nas gości :) bardzo fajna alternatywa
OdpowiedzUsuńdokładnie. pozdrawiam.
UsuńCzęsto robię ten "sernik" i bardzo go lubimy. Masz rację, kto nie jadł jest zazwyczaj pozytywnie zaskoczony przy pierwszym próbowaniu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdzięki,pozdrawiam.
UsuńRobie go pod inną nazwą...Twój wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńdziekuje i pozdrawiam
Usuńoryginalne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńdziekuje.
Usuńzasadzam sie na to ciacho ..może jutro:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto tylko dałam połowę kokosu, żeby było bardziej zwarte a mniej sypało się a do tego dżem czarna porzeczka z malinami... pycha. To co mnie pozytywnie zaskoczyło że po upieczeniu opadł tylko troszeczkę a nie jak typowe serniki- czyli dużo...
OdpowiedzUsuńciesze się ze smakowało i wyszło. szkoda ze nie podesłałaś zdjęcia.
Usuń