Śledzie w śmietanie
Święta, święta i po świętach... prawie... a w temacie pozostając nie wiem jak u was ale na moim stole królują śledziki, szczególnie te w śmietanie są moimi ulubionymi. Wystarczy trochę śmietany, majonez, jogurt i nie ma nic lepszego. Na blogu możecie znaleźć także inne śledzie w oleju, z kawiorem, po kaszubsku, rolmopsy. Do wyboru do koloru:) A wy jakie śledzie lubicie?
Śledzie w śmietanie
- 1/2 kg śledzi a'la matiasów
- szklanka śmietany (lub więcej)
- 3-4 łyżki majonezu
- mały kubek jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny
- cytryna
- 2 cebule
- pieprz
- 2 jabłka
- kilka ogórków konserwowych
Śledzie wymoczyć przez 4h w wodzie, odsączyć, osuszyć i pokroić na paseczki. Jabłka, ogórki, cebulę pokroić w drobną kostkę. W misce układać warstwami: śledzie, warzywa, jabłka, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem i tak na zmianę. Następnie zrobić sos - połączyć składniki: śmietanę, majonez, jogurt, sok z cytryny. Można dodać 2-3 łyżki wody z ogórków konserwowych, by uzyskać śmietanowo-kwaskowaty smak. Można też zmienić proporcje składników pod siebie, bo każdy ma inny smak. Sosem zalać śledzie, wymieszać i odstawić na ok 2 dni, bo wtedy są najlepsze a śledziki dobrze przejdą smakiem. Raz na dzień należy je przemieszać i spróbować sosu, czy przypadkiem nie trzeba poprawić jego smaku (np dodając jeszcze jogurtu albo majonezu) po tym jak matiasy puszczą swój słonawy sok. Smacznego.
i ja nie omieszkałam ich przyrządzić na Święta!
OdpowiedzUsuńto chyba już klasyka n wigilijnym stole.
UsuńLubię takie śledziki :)
OdpowiedzUsuńchyba większość z nas.
UsuńPycha, bardzo lubię śledzie w śmietanie;)
OdpowiedzUsuńdziękuje, to tak jak ja.
UsuńJa, lubię praktycznie każde a te w śmietanie to już szczególnie:)
OdpowiedzUsuńto tez moje ulubione.
Usuńprześliczne zdjęcia:) ale do śledzi to się nie przekonam:(
OdpowiedzUsuńja najbardziej lubię własnie po kaszubsku i w smietanie ;)))
OdpowiedzUsuńmoje ulubioneeeeeeeeeee!!:D
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie śledziki .... pycha i piękny talerz!
OdpowiedzUsuńdziękuje.
UsuńUlubione śledzie pod każdą postacią :-)
OdpowiedzUsuńŻyczymy wspaniałego, owocnego w sukcesy Nowego 2013 Roku!
pozdrawiamy
Witam, nie ukrywam, że będa to moje pierwsze śledzie. proszę o info co oznacza wymoczyć, w mleku?
OdpowiedzUsuńtzn. zalać je mlekiem i odstawić np 3-4h. następnie wyjąć i opłukać. dzięki temu stracą swój mocno słony smak i ostry zapach. pozdrawiam.
UsuńMoje ulubione jeszcze nigdy takich nie jadłem ;]
OdpowiedzUsuńpolecam bo sa naprawdę dobre.
UsuńKochani, Płukac sledzie w mleku czy w wodzie?
OdpowiedzUsuńja płucze w wodzie ale możesz użyć mleka.
Usuń