Chleb pszenno- żytni z prażoną cebulką
Dawno nie robiłam domowego
chleba. A ze obkupiłam się ostatnio w pokaźną ilość mąki żytniej postanowiłam upiec
szybki, zdrowy, ciemny chlebek. Idealny do tego przepis znalazłam na blogu Kulinarne.info i go zrobiłam. Córka powiedziała ze dawno tak dobrego chleba nie jadła, wiec
wypiek za dwa dni ponowiłam i znowu było pyszne śniadanie. Polecam, bo jest
miękki, z chrupiącą skorka i zdrowy.
Chleb żytni z prażoną cebulką
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 150 g mąki pełnoziarnistej pszennej typ 750
- 100 g mąki pszennej typ 600
- ok 400 ml cieplej wody
- 7 g suchych drożdży
- łyżeczka soli
- 2 łyżki prażonej cebulki
- 2 łyżki słonecznika
- łyżka oliwy z oliwek
Wszystkie trzy mąki przesiać do miski miksera, dodać drożdże, wodę
i zagnieść ciasto za pomocą haka przez około 10 minut. Konsystencja ciasta jest
dość rzadka. Następnie dodajemy sól, oliwę, prażoną cebulkę i słonecznik. Zagnieść
wszystko ponownie, następnie przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca
na około godzinę. Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie i przełożyć do koszyka
wyłożonego ściereczką i posypaną mąką. Odstawić do wyrastania na kolejna godzinę.
Włączyć piekarnik na 230º C, wstawić garnek np garnek rzymski lub
naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec chleb żeby, w trakcie się nagrzał.
Gdy temperatura osiągnie 230 C. wyjmujemy naczynie, przerzucamy ciasto do
gorącego naczynia i pieczemy przez około 30 minut. Po 15 minutach należy spryskać
piekarnik wodą, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca. Upieczony studzimy chleb
na kratce.
Dla maszynistów wszystkie składniki
można włożyć do maszyny, włączyć program Dought/Wyrabianie. Po 1 godz. i 30
min. Wyjąć ciasto i przełożyć do koszyka. Dalej postępujemy wg przepisu wyżej.
takie u Ciebie piekne chleby że chyba w końcu się odważę i skusze sie na zrobienie
OdpowiedzUsuńdziekuje. polecam.
UsuńChleb wygląda super i w ogóle, ale... Co to za sałatka na zdjęciu? Jest gdzieś na blogu przepis na nią? Bo wygląda super :)
OdpowiedzUsuńdziekuje, w tle to nie sałatka tylko jajecznica z pomidorami i pieczarkami i zielona cebulka.
UsuńTeraz tak się przyglądam... to sałatka czy jajecznica? Już zgłupiałam, ale tak czy śmak wygląda pięknie i chętnie bym zrobiła :D
OdpowiedzUsuńtak to jajecznica.
UsuńJuż się bałam, że taki ładny to chleb na zakwasie będzie. Ale jeśli jest na drożdżach, to przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńno własnie zakwasu nie mam a potrzebowałam szybkiego przepisu. ten był idealny.
UsuńPyszny, domowy chlebek:)
OdpowiedzUsuńdziękuję. pozdrawiam.
Usuń