Chleb pszenno- żytni z prażoną cebulką

Dawno nie robiłam domowego chleba. A ze obkupiłam się ostatnio w pokaźną ilość mąki żytniej postanowiłam upiec szybki, zdrowy, ciemny chlebek. Idealny do tego przepis znalazłam na blogu Kulinarne.info i go zrobiłam. Córka powiedziała ze dawno tak dobrego chleba nie jadła, wiec wypiek za dwa dni ponowiłam i znowu było pyszne śniadanie. Polecam, bo jest miękki, z chrupiącą skorka i zdrowy.




Chleb żytni z prażoną cebulką 
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g mąki pełnoziarnistej pszennej typ 750
  • 100 g mąki pszennej typ 600
  • ok 400 ml cieplej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 2 łyżki słonecznika
  • łyżka oliwy z oliwek

Wszystkie trzy mąki przesiać do miski miksera, dodać drożdże, wodę i zagnieść ciasto za pomocą haka przez około 10 minut. Konsystencja ciasta jest dość rzadka. Następnie dodajemy sól, oliwę, prażoną cebulkę i słonecznik. Zagnieść wszystko ponownie, następnie przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na około godzinę. Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie i przełożyć do koszyka wyłożonego ściereczką i posypaną mąką. Odstawić do wyrastania na kolejna godzinę.
Włączyć piekarnik na 230º C, wstawić garnek np garnek rzymski lub naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec chleb żeby, w trakcie się nagrzał. Gdy temperatura osiągnie 230 C. wyjmujemy naczynie, przerzucamy ciasto do gorącego naczynia i pieczemy przez około 30 minut. Po 15 minutach należy spryskać piekarnik wodą, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca. Upieczony studzimy chleb na kratce.
Dla maszynistów  wszystkie składniki można włożyć do maszyny, włączyć program Dought/Wyrabianie. Po 1 godz. i 30 min. Wyjąć ciasto i przełożyć do koszyka. Dalej postępujemy wg przepisu wyżej.



10 komentarzy:

  1. takie u Ciebie piekne chleby że chyba w końcu się odważę i skusze sie na zrobienie

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb wygląda super i w ogóle, ale... Co to za sałatka na zdjęciu? Jest gdzieś na blogu przepis na nią? Bo wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje, w tle to nie sałatka tylko jajecznica z pomidorami i pieczarkami i zielona cebulka.

      Usuń
  3. Teraz tak się przyglądam... to sałatka czy jajecznica? Już zgłupiałam, ale tak czy śmak wygląda pięknie i chętnie bym zrobiła :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Już się bałam, że taki ładny to chleb na zakwasie będzie. Ale jeśli jest na drożdżach, to przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no własnie zakwasu nie mam a potrzebowałam szybkiego przepisu. ten był idealny.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger