Ciasto "zamrażalnik"

Czy mówi wam coś nazwa "ciasto zamrażalnik" lub "lodówka"? Nie, bo to tak naprawdę tylko dosłowne tłumaczenie nazwy "Icebox cake", czyli deseru zrobionego z pysznych, mocno, czekoladowych ciastek i dużej ilości śmietany, a wszystko ułożone w wysoka wieżę, tort do tego mocno schłodzony. Przepis pochodzi ze strony Smittenkitchen. Można go zrobić albo z gotowymi kupnymi ciastkami albo z własnymi, domowej roboty, podobnymi do oreo. Ja wykorzystałam do ich zrobienia ten przepis i się super udały, chociaż nie były idealnie okrągłe.  Ale ciasto wyszło genialne. Deser zrobiony dla gości zniknął w tempie tak szybkim ze nie udało mi się zrobić zdjecia w przekroju. Polecam... mniam.




Ciasto z czekoladowych ciasteczek i śmietany

ciasteczka:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki niesłodzonego kakao 
  • 1 szklanka plus 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 14 łyżek masła miękkiego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii 
przełożenie:
  • 3 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • wiórki czekoladowe
Ciasteczka: Dodać mąkę, kakao, cukier, sól i proszek do pieczenia do miski malaksera i dokładnie wymieszać. Pokroić masło na około 12 kawałków i dodać je również do miski. Zmiksować. Połączyć mleko i wanilię, dodać do ciasta, zmiksować. Przełożyć ciasto na stolnice i zagnieść bardzo dokładnie. Uformować długi, gruby wałek z ciasta, owinąć go papierem lub folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.



Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto i pokroić ostrym nożem na plastry. Porcje ułożyć na blasze. Piec każdą porcje ok 12-15 minut. Zdjąć z blachy na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Aby ułatwić wam zrobienie tych ciastek polecam obejrzeć ten film.
Przełożenie: W misce ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier i wanilię, zmiksować  na wysokich obrotach. 
Składamy ciasto.

Na dno patery rozsmarować łyżkę śmietany, ułożyć okrąg z ciastek, z jednym ciastek w środku, posmarować porcja śmietany, na to ułożyć ponownie porcje ciastek, śmietanę i tak do wyczerpania się składników. Na wierzchu ma być śmietana. Wstawić na noc do lodówki. Posypać wiórkami czekolady.
Inna forma zjedzenia tych ciastek to brać po dwa ciasteczka przekładać je masa, zlepić i podać tez jako deser.


29 komentarzy:

  1. ale numer.
    cos niesamowitego, jakie inne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie, fajny sposób przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda i smacznie, i prosto! :) I na zdjęciu wyglądały jak same oreo :) Pozdrawiam bardzo serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. niezwykle oryginalnie się prezentuje, a sądząc po składnikach, musi być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. takie ciasto w stylu shabby, piękne i romantyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale genialny deser! Wspaniały, aż ślinotoku dostałam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności. Najlepsza będzie do tego yerba mate . Ja piję i jestem bardzo zadowolona. Są różne rodzaje, więc nigdy się nie znudzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. na pewno by mi smakowało; wspaniale wygląda

    OdpowiedzUsuń
  9. na pewno by mi smakowało; wspaniale wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. I takie desery to ja rozumiem...
    Wspaniałe i apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ślicznie wygląda i w cale się nie dziwie, że tak szybko zniknął:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prezentuje się niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. super, lubię jak trzeba się trochę pobawić przy robieniu ciasta/deseru :)

    OdpowiedzUsuń
  14. powiem, Wam szczerze :) to ja jadłam z rodziną ten deser :) i ja wyniosłam od Bernadety z domu resztki tegoż w pudełeczku :) bo deser jest genialny ! zbieram się żeby go zrobić ! mniam !

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger