Pieczona rolada z boczku
Pozostając jeszcze chwile w tematach około noworocznych, karnawałowych pewnie u niejednej osoby z was w tym okresie odbędzie się jakieś fajne spotkanie, a może uroczysty obiad, czy kolacja z przyjaciółmi Kto nie lubi poszaleć w karnawale z dobra zabawa i dobrym jedzeniem. I kto nie lubi boczku? Dlatego zachęcam was do przygotowania rolady, która będzie nie tylko pysznym daniem na uroczysty obiad ale także idealna na kolacje z przyjaciółmi czy jako mięsko do pieczywa i piwa.
Tak wiec gdyby wam zabrakło pomysłu czym ugościć swoich gości polecam łatwą i pyszna roladę z boczku.
Pieczona rolada z boczku
- boczek surowy duzy plat ok 1,50 kg
- 6 ząbków czosnku
- 1-2 łyżki musztardy dijon
- 150 ml piwa jasnego
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- olej lub oliwa
Do miski dajemy olej, musztardę, piwo, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła i przyprawy, mieszamy do uzyskania gęstej masy. Masą smarujemy boczek i odkładamy do lodówki na co najmniej 12 h.
Po tym czasie wyjmujemy, ściśle zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy go w 180°C przez ok. 80 minut.
Sprawdzamy cienkim patyczkiem czy mięso jest wystarczająco miękkie W takcie obracamy. Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek i kroimy na plastry. W trakcie pieczenia można do niego dorzucić ziemniaczki i mieć gotowy obiad.
Można do środka włożyć także farsz np przesmażone pieczarki albo pory z cebulka. Wszystko zależy do waszej pomysłowości.
Wygląda niesamowicie apetycznie ta roladka. Idealna na kanapki i jako dodatek do obiadu:)
OdpowiedzUsuńdokładnie, dziekuje.
Usuńniesamowicie pysznie wygląda:) coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńdziekuje pozdrawiam
UsuńWygląda fantastycznie, kiedyś muszę zrobić taką roladę :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, polecam. pozdrawiam.
Usuńwygląda mega pysznie:)
OdpowiedzUsuńdokładnie, dziekuje.
Usuńpysznie wygląda; chętnie bym sobie zjadła z kawałkiem chleba
OdpowiedzUsuńoj z chlebkiem była pycha. dzieki.
UsuńNaszemu Tatusiowi na pewno by zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńmiło mi, pozdrawiam.
UsuńWspaniała rolada!
OdpowiedzUsuńdziekuje i pozdrawiam.
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, dziekuje.
Usuń