Pieczona rolada z boczku

Pozostając jeszcze chwile w tematach około noworocznych, karnawałowych pewnie u niejednej osoby z was w tym okresie odbędzie się jakieś fajne spotkanie, a może uroczysty obiad, czy kolacja z przyjaciółmi  Kto nie lubi poszaleć w karnawale z dobra zabawa i dobrym jedzeniem. I kto nie lubi boczku? Dlatego zachęcam was do przygotowania rolady, która będzie nie tylko pysznym daniem na uroczysty obiad ale także idealna na kolacje z przyjaciółmi czy jako mięsko do pieczywa i piwa.
Tak wiec gdyby wam zabrakło pomysłu czym ugościć swoich gości polecam łatwą i pyszna roladę z boczku.



Pieczona rolada z boczku

  • boczek surowy duzy plat ok 1,50 kg 
  • 6 ząbków czosnku
  • 1-2 łyżki musztardy dijon
  • 150 ml piwa jasnego
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • olej lub oliwa


Do miski dajemy olej, musztardę, piwo, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła i przyprawy, mieszamy do uzyskania gęstej masy. Masą smarujemy boczek i odkładamy do lodówki na co najmniej 12 h. 
Po tym czasie wyjmujemy, ściśle zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy go w 180°C przez  ok. 80 minut. 
Sprawdzamy cienkim patyczkiem czy mięso jest wystarczająco miękkie  W takcie obracamy. Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek i kroimy na plastry. W trakcie pieczenia można do niego dorzucić ziemniaczki i mieć gotowy obiad
Można do środka włożyć także farsz np przesmażone pieczarki albo pory z cebulka. Wszystko zależy do waszej pomysłowości.



16 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie ta roladka. Idealna na kanapki i jako dodatek do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowicie pysznie wygląda:) coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie, kiedyś muszę zrobić taką roladę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda; chętnie bym sobie zjadła z kawałkiem chleba

    OdpowiedzUsuń
  5. Naszemu Tatusiowi na pewno by zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger