Piersi wędzone na herbacie

Znacie te metodę domowego wędzenia mięsa? Ja jakiś czas tamu uwędziłam w ten sposób schab, a teraz postanowiłam te metodę wędzenia na owocowych herbatach wypróbować na piersiach kurzych. Mięso wyszło pysznie aromatyczne, delikatne i soczyste. A do tego co najważniejsze mega dietetyczne. Polecam o każdej porze roku i z każdym mięsem. 



Piersi wędzone na herbacie

marynata:
  • 3-4 duże piersi kurze
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki węgierskiej 
  • łyżka musztardy Dijon
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • ząbek czosnku przeciśnięty
do wędzenia:
  • 3 torebki herbaty (czarna, cytrusowe)
  • łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki ryżu białego
  • 2 ziela angielskie 
  • 3 gałązki rozmarynu

Piersi umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać, dodać piersi i dokładnie wysmarować marynata.  Odstawić na godzinę.
Piersi można uwędzić albo w woku tak jak tutaj robiłam schab albo tak jak teraz użyć np garnka do gotowania makaronu. Ważne żeby dno i boki wyłożyć dokładnie 2 warstwami folii aluminiowej. Brzegi pokrywki również dokładnie owijamy folią. Na dno woka/garnka wsypujemy herbatę, ryż, cukier, zioła, przyprawy. Nad mieszankę kładziemy naczynie do wędzenia: bambusowy koszyczek, metalowa specjalna tackę, albo tworzymy coś na szybko w stylu tratwy  z patyków do szaszłyków, które układamy tak by móc położyć na nie mięso i żeby mięso nie dotykało dna. Tak przygotowany garnek/wok rozgrzewamy, na dużym ogniu, następnie kładziemy mięso i przykrywamy pokrywką, sprawdzając szczelność, bo dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz. Podgrzewamy na dużym ogniu przez ok 5 minut, potem zmniejszamy ogień do minimum. Czas wędzenia zależy od wielkości mięsa, ja wędziłam piersi przez 15 minut, potem należy wyłączyć ogień i zostawić mięso na ok 10 minut, niech mięso się wędzi jeszcze chwilę a soki równomiernie rozłożą. Gotowe wyjmujemy i kroimy na plastry. 
Podałam z ryżem oraz sałatką ze szpinaku. Ale można podać na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami. 




Sałatka ze szpinaku
  • 2 garście liści szpinaku
  • kawałek salaty lodowej
  • 2 pomidory
  • awokado
  • żółta papryka
  • kiełki brokuła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • szczypta soli i pieprzu
Paprykę, awokado i pomidory pokroić w kostkę. Sałatę poszarpać, liście szpinaku umyć, oderwać co dłuższe ogonki. Wymieszać w misce. Składniki sosu połączyć. Polać składniki sałatki. Posypać kiełkami brokuła.






15 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy pomysł na wędzenie, a sałatka wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś widziałam jak Jamie wędził w puszce łososia. On to robił na ogniu. Bardzo mnie zaciekawił Twój sposób, mam płytę indukcyjną. Myślę, że tak mogłabym tez przygotować mięso.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj ale zdecydowanie na woku jest wtedy lepszy smak. pozdrawiam.

      Usuń
  3. tak kurczaka to ja jeszcze nigdy nie przygotowywałam!
    ciekawy pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba nie musze dodawać, że ślinka mi cieknie niemal po kolana? Kurczak cudowne mięso. Można przyrządzić na milion sposobów, a za każdym razem smakuje zupełnie inaczej! Pozdrawiam serdecznie!
    www.tasteandsound.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa jestem smaku;)) bardzo fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  6. Skusiłam się na odwiedzenie Twojego bloga po zrobieniu grzebienia ze schabu i od razu kolejny przepis do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze sie niezmiernie ze grzebie smakował. muszę go ponownie zrobić. pozdrawiam.

      Usuń
  7. Czy te suche składniki na dnie sie nie przypalają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. garnek sie nie przypali jeśli dobrze go wyłożymy folią do tego będziemy to robić na małym gazie nic się nei stanie. od dawna chińczycy robią tą metodą mięso, wystarczy poszukać w necie na ten temat informacji, ja sama się nimi inspirowałam. fakt zapach sie na początku wydobywa lekkiej spalenizny ale to normalne. dlatego najlepiej żeby to był wok albo garnek z grubym dnem. a tutaj instrukcja jak robię większe mięsa np schab. http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2012/04/schab-wok-herbata-czyli-domowe-wedzenie.html

      Usuń
  8. Garnekmlub vok się nie przypali ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. garnek sie nie przypali jeśli dobrze go wyłożymy folią do tego będziemy to robić na małym gazie nic się nei stanie. od dawna chińczycy robią tą metodą mięso, wystarczy poszukać w necie na ten temat informacji, ja sam sie nimi inspirowałam. a na dowód tutaj jest link do strony ewy wachowicz która tą metodą robiła wg mojego przepisu schab wędzony w gęsiarce zresztą sama byłam gościem tego odcinka. http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,647.html a tutaj instrukcja jak robię większe mięsa np schab. http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2012/04/schab-wok-herbata-czyli-domowe-wedzenie.html

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger