Pikantny gulasz z wątróbki
Kto lubi wątróbkę drobiową? Jeśli tak to jest to przepis dla was. Połączenie sycącego gulaszu, pikantności i delikatnej wątróbki powinno was zadowolić. Wszystko w jednej pysznej zupie. Ostrość radze regulować ilością dodawania ostrej papryczki. Jeśli za ostro to lepiej dolać piwa i bulionu. Polecam - wątróbka w niecodziennym wydaniu.
Pikantny gulasz z wątróbką
Pikantny gulasz z wątróbką
- 400 g wątróbki z kurczaka
- bagietka lub weka pokrojona na kromki
- mleko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
- 2 łyżki masła
- 2 szalotki
- papryka czerwona
- papryczka chilli
- łyżka węgierskiej pasty paprykowej
- 250 ml piwa (użyłam korzennego)
- 500 ml bulionu drobiowego
- sol
- pieprz
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- liście szpinaku
Wątróbkę zalać mlekiem
i odstawić na 1h. Następnie opłukać, pokroić na mniejsze kawałki wycinając
błony. Szalotki (lub cebule) pokroić drobno w kostkę, ząbek czosnku i chilli
także. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła. Dodać szalotki, zeszklić
dodać wątróbki, czosnek, chilli, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć razem przez 2
minuty, mieszając. Dolać piwo, pokrojoną w paski paprykę. Gotować przez ok 3
minuty aż płyn trochę odparuje, następnie dolać bulion, dodać pastę paprykowa, liść
laurowy i ziele angielskie. Gotować 15 minut. Na koniec włożyć liście szpinaku,
żeby lekko zmiękły. Jeśli zupa jest za rzadka wystarczy dodać odrobinę mąki
kartoflanej rozpuszczonej w zimnej wodzie i zagęścić jak to się robi w chińskiej
kuchni.
Kromki pieczywa opiec
na grillu lub suchej patelni. Podawać
z gorącym gulaszem.
uwielbiam gulasze. i nie gardzę wątróbką!
OdpowiedzUsuńpysznie.
dziekuje pozdrawiam.
Usuńczegoś takiego nie jadłam:) ale mi narobiłaś smaka, bo lubie wątróbkę:)
OdpowiedzUsuńdzięki. polecam wypróbuj bo warto.
Usuńja lubię, nawet bardzo a w takiej formie jeszcze jej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńwiec warto spróbować. pozdrawiam.
Usuńświetne rozgrzewające danie:)
OdpowiedzUsuńdzięki. pozdrawiam.
UsuńCiekawe.
OdpowiedzUsuńdzięki. pozdrawiam.
Usuńfajne połaczenie smaków
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wątróbkę, ale nie robiłam jej jeszcze w taki sposób. Podać jako składnik gulaszu to świetny pomysł. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń