Sałatka szpinakowa Popeya

Prosta, lekka sałatka ze szpinaku zarówno do obiadu jak tez jako samoistna przekąska. Teraz gdy trwa zima i brak nam wielu witamin i składników mineralnych taka bomba Popeya pewno się przyda każdemu. Do tego pyszny sos na bazie soku z grapefruita i mamy smaczny duet. 



Sałatka ze szpinaku i czerwonego grapefruitu
  • 100 g liści szpinaku
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • kiełki brokuła
  • papryka czerwona
  • grapefruit czerwony
  • mały ogórek zielony
  • grzanki
sos:
  • sok z 1/2 grapefruita czerwonego
  • łyżka soku z limonki
  • łyżeczka octu balsamicznego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru do smaku

Składniki sosu wymieszać. Umyć liście szpinaku, kapustę porwać na kawałki, paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Grapefruita oczyścić z błon i podzielić na cząstki. W misce wymieszać wszystkie składniki sałatki. Polać sałatkę sosem, wymieszać, posypać grzankami i kiełkami brokuła.


6 komentarzy:

  1. mmm wygląda obłędnie:) uwielbiam taki mix kolorów na talerzu. U mnie dziś też "szpinakowo" ale serwowałam go na ciepło w grillowanej kanapce.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna zdrowa sałatka, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. chociaz za szpinakiem nie przepadam to calość bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger