Sałatka szpinakowa Popeya
Prosta, lekka sałatka ze szpinaku zarówno do obiadu jak tez jako samoistna przekąska. Teraz gdy trwa zima i brak nam wielu witamin i składników mineralnych taka bomba Popeya pewno się przyda każdemu. Do tego pyszny sos na bazie soku z grapefruita i mamy smaczny duet.
- 100 g liści szpinaku
- 3 liście kapusty pekińskiej
- kiełki brokuła
- papryka czerwona
- grapefruit czerwony
- mały ogórek zielony
- grzanki
- sok z 1/2 grapefruita czerwonego
- łyżka soku z limonki
- łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cukru do smaku
Składniki sosu wymieszać. Umyć liście szpinaku,
kapustę porwać na kawałki, paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Grapefruita oczyścić
z błon i podzielić na cząstki. W misce wymieszać wszystkie składniki sałatki. Polać sałatkę sosem, wymieszać, posypać grzankami i kiełkami brokuła.
mmm wygląda obłędnie:) uwielbiam taki mix kolorów na talerzu. U mnie dziś też "szpinakowo" ale serwowałam go na ciepło w grillowanej kanapce.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
fajny pomysł, dzięki za informacje.
Usuńpyszna zdrowa sałatka, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńdziękuje. pozdrawiam.
Usuńchociaz za szpinakiem nie przepadam to calość bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńmoże warto spróbować może się przekonasz.
Usuń