Shakshuka czyli jajka z Bliskiego Wschodu

O dawna chciałam zrobić to danie, odkąd zobaczyłam mocno apetyczne zdjęcie tych jajek na blogu Mniam...mniam. Potrawa pochodzi z Bliskiego Wschodu, podobno z Tunezji.  Składa się z jajek, papryki, pomidorów, cebuli, chilli, a wszystko przyprawione kuminem. Bosko kolorowe danie, do tego szybkie i bardzo smaczne. Zapraszam.



Shakshuka, czyli jajka z Bliskiego Wschodu

  • cebula od dymki
  • ząbek czosnku
  • czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 4 pomidory
  • zielona cześć dymki
  • jajka
  • szczypta kuminu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • feta do posypania


Cebule i czosnek drobno kroimy w kostkę, paprykę i pomidory także  Na rozgrzanej patelni rozgrzać olej, dodać cebulkę, zeszklić, dodać czosnek i przyprawy. Następnie na patelnie dołożyć paprykę, poddusić kilka minut, dodać pomidory. Doprawić sola i pieprzem. Przykryć i dusić około 5 min aż warzywa staną się miękkie. W pomidorach zrobić wgłębienia i wbić w nie   jajka - ja użyłam 4 szt., posolić je lekko i przykryć. W chwili gdy białko się zetnie danie jest gotowe. Zdejmujemy i posypujemy posiekana zielenina np natka, kolendra lub dymka. Ja dodatkowo posypałam jeszcze feta.



12 komentarzy:

  1. Takie apetyczne zdjęcia, że gdyby nie to że niedawno zjadłam śniadanie natychmiast bym zrobiła to danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolorów i smaków tu ci dostatek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę znów zrobić, zdjęcie mega apetyczne ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowne śniadanie, mega apetyczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zamawiam takie jutro na śniadanko:) extra!:D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger