Shakshuka czyli jajka z Bliskiego Wschodu
O dawna chciałam zrobić to danie, odkąd zobaczyłam mocno apetyczne zdjęcie tych jajek na blogu Mniam...mniam. Potrawa pochodzi z Bliskiego Wschodu, podobno z Tunezji. Składa się z jajek, papryki, pomidorów, cebuli, chilli, a wszystko przyprawione kuminem. Bosko kolorowe danie, do tego szybkie i bardzo smaczne. Zapraszam.
Shakshuka, czyli jajka z Bliskiego Wschodu
- cebula od dymki
- ząbek czosnku
- czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- 4 pomidory
- zielona cześć dymki
- jajka
- szczypta kuminu
- szczypta kurkumy
- szczypta chilli
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- feta do posypania
Cebule i czosnek drobno kroimy w kostkę, paprykę i pomidory także Na rozgrzanej patelni rozgrzać olej, dodać cebulkę, zeszklić, dodać czosnek i przyprawy. Następnie na patelnie dołożyć paprykę, poddusić kilka minut, dodać pomidory. Doprawić sola i pieprzem. Przykryć i dusić około 5 min aż warzywa staną się miękkie. W pomidorach zrobić wgłębienia i wbić w nie jajka - ja użyłam 4 szt., posolić je lekko i przykryć. W chwili gdy białko się zetnie danie jest gotowe. Zdejmujemy i posypujemy posiekana zielenina np natka, kolendra lub dymka. Ja dodatkowo posypałam jeszcze feta.
Takie apetyczne zdjęcia, że gdyby nie to że niedawno zjadłam śniadanie natychmiast bym zrobiła to danie:)
OdpowiedzUsuńwiec polecam następnym razem warto.
Usuńkolorów i smaków tu ci dostatek:)
OdpowiedzUsuńi smaczne. polecam.
UsuńWygląda niesamowicie apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńi tak smakuje. pozdrawiam.
Usuńmuszę znów zrobić, zdjęcie mega apetyczne ;))
OdpowiedzUsuńdzięki za inspiracje.
Usuńcudowne śniadanie, mega apetyczne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńi tak smakuje. polecam. warto zrobic.
Usuńzamawiam takie jutro na śniadanko:) extra!:D
OdpowiedzUsuńjak sie wprowadzisz to czemu nie. pozdrawiam.
Usuń