Brownie banana split z piankami

Nie wiem jak wy ale ja kocham brownie, nie tylko dlatego ze jest to najprostsze i najszybsze czekoladowe ciasto, ale dla tego ze za każdym razem może być inne, a ograniczać może nas tylko wyobraźnia.  A ze w ten weekend króluje u nas kuchnia amerykańska to nie mogło zabraknąć tego typowego amerykańskiego ciasta. Drugim typowym dla tej kuchni deserem jest banana split. A jak będzie smakowało nietypowe połączenie tych deserów?...  zobaczcie sami. Przepis ze strony Fine cooking. Zapraszam.



Brownie banana split z piankami

ciasto:
  • 1 szklanka masła miękkiego
  • 2/3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki grubo rozgniecionych przejrzałych bananów
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki kakao gorzkiego
glazura:
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1 dojrzały banan
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (55% do 62% kakao)
  • ok 120 g pianek marshmallows (najlepiej mini ale wystarczy duże je przekroić na pół)

Rozgrzać piekarnik do 190°. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić masło i odstawić do ostygnięcia. Połączyć cukier, sol, dodać jajka, ubijać dalej, dodać banana i wanilie. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek i kakao, wymieszać, następnie wsypać do miksera. Na koniec powoli wlać masło i wymieszać. Ciasto wlać do przygotowanej formy do pieczenia, wygładzić i piec przez 35-40 minut aż wykałaczka wychodzi z ciasta lekko wilgotna. Wyjąć i odstawić na chwile do ostygnięcia.

W międzyczasie zrobić polewę. Wlać śmietanę do miseczki , umieścić nad garnuszkiem z gorącą woda i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodać rozgniecionego banana, wymieszać, włożyć czekoladę i poczekać aż się rozpuści i wszystko dokładnie wymieszać i połączy. Zdjąć z ognia. Odstawić na 10 minut, następnie rozprowadzić na powierzchni ciasta. Przykryć polewę piankami marshmallows. Wierzch pianek opalić palnikiem do creme brulee. Ostrożnie pokroić. Można podać z lodami. Smacznego.




11 komentarzy:

  1. świetny pomysł, wygląda bardzo apetycznie:D brownie jest boskie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również uwielbiam brownie i to w wielu kombinacjach smakowych. Wersja Banana split zdecydowanie do mnie przemawia i wygląda świetnie :)
    Pozdrawiam, Tosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak brownie to ciasto o wielu odsłonach. pozdrawiam.

      Usuń
  3. Cudowne połączenie! Ja jakoś specjalnie za brownie nie przepadam, ale lubię sobie czasami zjeść :) Na Twoją wersję z przyjemnością bym się skusiła:) bardzo dziękuję za udział w Czekoladowym weekendzie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteśmy pod wrażeniem twoich wypieków! Zapraszamy więc do udziału w II serii POLSKIEGO TURNIEJU WYPIEKÓW!
    tutaj link do ankiety zgłoszeniowej: http://www.tlcpolska.pl/polskiturniejwypiekow

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger