Brownie banana split z piankami
Nie wiem jak wy ale ja kocham brownie, nie tylko dlatego ze jest to najprostsze i najszybsze czekoladowe ciasto, ale dla tego ze za każdym razem może być inne, a ograniczać może nas tylko wyobraźnia. A ze w ten weekend króluje u nas kuchnia amerykańska to nie mogło zabraknąć tego typowego amerykańskiego ciasta. Drugim typowym dla tej kuchni deserem jest banana split. A jak będzie smakowało nietypowe połączenie tych deserów?... zobaczcie sami. Przepis ze strony Fine cooking. Zapraszam.
Brownie banana split z piankami
ciasto:
- 1 szklanka masła miękkiego
- 2/3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki grubo rozgniecionych przejrzałych bananów
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki kakao gorzkiego
glazura:
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 1 dojrzały banan
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (55% do 62% kakao)
- ok 120 g pianek marshmallows (najlepiej mini ale wystarczy duże je przekroić na pół)
W międzyczasie zrobić polewę. Wlać śmietanę do miseczki , umieścić nad garnuszkiem z gorącą woda i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodać rozgniecionego banana, wymieszać, włożyć czekoladę i poczekać aż się rozpuści i wszystko dokładnie wymieszać i połączy. Zdjąć z ognia. Odstawić na 10 minut, następnie rozprowadzić na powierzchni ciasta. Przykryć polewę piankami marshmallows. Wierzch pianek opalić palnikiem do creme brulee. Ostrożnie pokroić. Można podać z lodami. Smacznego.
świetny pomysł, wygląda bardzo apetycznie:D brownie jest boskie:)
OdpowiedzUsuńdziekuje i tak własnie smakowało.
Usuń...bajecznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńdziekuje:)
Usuńobłędnie!
OdpowiedzUsuńdzięki;)
UsuńJa również uwielbiam brownie i to w wielu kombinacjach smakowych. Wersja Banana split zdecydowanie do mnie przemawia i wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Tosia.
tak brownie to ciasto o wielu odsłonach. pozdrawiam.
Usuńwygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie! Ja jakoś specjalnie za brownie nie przepadam, ale lubię sobie czasami zjeść :) Na Twoją wersję z przyjemnością bym się skusiła:) bardzo dziękuję za udział w Czekoladowym weekendzie:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJesteśmy pod wrażeniem twoich wypieków! Zapraszamy więc do udziału w II serii POLSKIEGO TURNIEJU WYPIEKÓW!
OdpowiedzUsuńtutaj link do ankiety zgłoszeniowej: http://www.tlcpolska.pl/polskiturniejwypiekow