Cannoli z bitą śmietaną i czekoladą
Dzisiaj Walentynki. Z
tej okazji postanowiłam przygotować rurki z kremem ale nie nasze tradycyjne
tylko cannoli. Są to chrupiące, włoskie
rurki z kremem, nadziewane serem ricotta. Jako ze nie miałam niestety pod ręką
ricotty użyłam do nadzienia śmietany kremówki i startej czekolady. Wyszedł pyszny
deser, idealny nie tylko do święta dla zakochanych. Inspiracja z blogu My best food.
- 50 g mąki tortowej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 100-120 ml białego wina wytrawnego lub słodkiego
- 300 ml śmietany kremówki
- 1/3 szkl. startej gorzkiej czekolady
- fix do śmietany
Z mąki,
cukru, masła i wina (dodawać stopniowo) zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
Miskę z ciastem przykryć i odstawić na 15 min, żeby odpoczęło. Następnie
przeciąć na dwie części i każdą na stolnicy bardzo cienko rozwałkować. Ciasto
praktycznie nie potrzebuje podsypywania mąką. Rozwałkowane wycinać szklanką kola
i zawijać na metalowe rurki, takie specjalne do cannoli albo takie do robienia rurek z kremem. Końce skleić
białkiem lub winem. Następnie smażyć na głębokim średnio rozgrzanym oleju w głębokim
garnku. Wyjmować, osączać na papierowym ręczniku. Ciastka zdejmować z rurek,
gdy ostygną. Dla ułatwienia tutaj jest film instruktażowy, jak to wykonać.
W międzyczasie ubić śmietanę na sztywno. Dodać fix i startą czekoladę. Wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką
gwiazdki i nadziać każde ciastko śmietaną. Posypać gotowe cannoli cukrem
pudrem.
Do kremu zamiast śmietany można
użyć mascarpone lub połączyć mascarpone ze
śmietaną albo użyć kremu jak do ptysi. Wszystko dozwolone.
genialny pomysł!:D pięknie wyglądają te rureczki achh
OdpowiedzUsuńdziekuje.
Usuńale świetny pomysł:) czegoś takiego ni widziałam:) bardzo fajne:)
OdpowiedzUsuńpolecam, warto.
Usuńo bardzo fajne ! ja robiłam kiedys dawno wlasnie z ricotta ale średnio mi smakowały, po prostu nie lubię się z tym serkiem ;)
OdpowiedzUsuńto tak jak mi. wole ze śmietaną.
UsuńWyglądają wspaniale, już od jakiegoś czasu o nich myślę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
to czekam na twoje :) pozdrawiam.
UsuńJa robiłam ostatnio ze szpinakiem.
OdpowiedzUsuńWspaniałe zdjęcia :-)
o to ciekawy pomysł , tak na wytrawnie.
UsuńCudne! Jak z obrazka :)
OdpowiedzUsuńdziekuje:)
UsuńO kurcze! Ale mi zrobiłaś smaka! Tak bym zjadła :(
OdpowiedzUsuńwystarczy chwilka i zrobisz. pozdrawiam.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńZałapię się jeszcze na jedną rureczkę? Wspaniale wyglądają!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
oj przy moim mężu wątpliwie;)
Usuńwyglądają cudownie ;D
OdpowiedzUsuńdziekuje, pozdrawiam.
UsuńJakie wspaniałe ciasteczka! Całkiem inne, rewelacja:)
OdpowiedzUsuńjestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńaaa! cannoli!
OdpowiedzUsuńsą świetne, ale u mnie je tak trudno dostać. więc muszę zrobić sama :p
Deser rewelacyjny!
OdpowiedzUsuń