Czekoladowe ciasto z dynia i kremem

To ciasto wizualnie idealnie się wkomponowuje w krajobraz za oknem... bo jeszcze jest biało, zima trwa.. ale tak naprawdę jest to ciasto jesienne bo z jesiennym dodatkiem czyli puree z dyni. Pyszne czekoladowe ciasto i smietanowo-dyniowy krem. Skąd wziąć zima puree z dyni? Proste, ja jesienią zamroziłam sobie porcje dyni, z której po odmrożeniu przygotowałam purre. Polecam ten przepis na puree. A ciasto to kombinacja kilku przepisów znalezionych w necie, z czego powstała zimowa wersja jesiennego ciasta czekoladowego. Smacznego.



Czekoladowe ciasto z dynią i kremem 
ciasto:

  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka białego cukru
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 szklanka purre z dyni
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
krem:
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do dan słodkich
  • 500 ml śmietany kremówki
  • fix do śmietany
polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masla
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • wafelki
  • cukier puder
Rozgrzej piekarnik do 180 st. W misce wymieszać maślankę i puree z dyni. W drugiej misce połączyć przesiana mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mikserem utrzeć na puszystą masę cukier biały, brązowy, masło i wanilię. Stopniowo po jednym dodawać jajku, cały czas miksując. Następnie na małych obrotach przemiennie dodawać mąkę i maślankę z dynia, aż się wszystko połączy. Formę (u mnie 18x22) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec przez ok 60 minut do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić na dwie części, na dolnej rozsmarować krem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta. 


Krem: śmietanę ubij na sztywno, dodając cukier puder i fix. Delikatnie wymieszaj puree z dyni, przyprawy i wszystko w dokładnie wymieszać.

Polewę robimy rozpuszczając czekoladę, masło, kremówkę w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Polać polewa, posypać połamanymi kawałkami wafelków i posypać cukrem pudrem.




19 komentarzy:

  1. To ciasto wygląda o wiele lepiej niż to co jest za oknem, bo jest szaro, buro i ponuro...

    OdpowiedzUsuń
  2. I idealnie wkomponowuje się w moje gusta :D

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie u mnie z tą dynią nie jest tak prosto, niestety:)A szkoda, bo ciasto musi smakować fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto sobie zamrozić trochę jesienią. i problemu brak. pozdrawiam.

      Usuń
  4. Ale smakowite! Porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. coś wspaniałego:D i jak bosko wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki kawałeczek z chęcią bym zjadła:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ śnieżne łasowanie! bomba! pyszna bomba!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger