Fondant kajmakowy babeczki z płynnym kajmakiem
Pierwszy raz postanowiłam wziąć udział w akcji Weekendowa Cukiernia i nie żałuje, bo babeczki, które zaproponowała do upieczenia Kucharnia Anna-Maria są niezwykle, rewelacyjne. Fondant kajmakowy, czyli delikatne kremowe babeczki z płynnym kajmakiem. Niestety musiałam je robić dwa razy zanim wyszły idealne. Za pierwszym razem ni posłuchałam przepisu i przeciągnęłam pieczenie o 2 minuty no i kajmak się ściął. Za drugim razem piekłam dokładnie tyle ile w przepisie i wyszły cudownie półpłynne. Dziękuję za przepis i "wspólne" pieczenie. Oryginał przepisu znajdziecie tutaj.
Babeczki z płynnym kajmakiem
- masło do wysmarowania foremek
- 2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek
- 2 duże żółtka
- 1 duże jajko
- 1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki - puszka 400g
- lody waniliowe
- foremki do zapiekania o pojemności ok. 120 ml
Rozgrzej piekarnik do 210°. Foremki nasmaruj masłem i wysyp mąką. Do misy miksera wbij jajko i dodaj żółtka i ubij razem na białą kremowa masę. Dodaj kajmak, zmiksuj, aż dobrze się połączą, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, dokładnie wymieszaj.
Wlej porcje ciasta do foremek do 2/3 wysokości. Wstaw foremki na blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz 10 minut. Przedłużenie czasu pieczenia spowoduje ze kajmak się zetnie i nie będzie już w środku płynny. Podawaj na gorąco z lodami, ale na zimno są równie pyszne, mimo ze diabelnie słodkie. Wyszło 6 sztuk.
Co za słodki poranek! To dziś druga porcja babeczek - i to jaka! Wyszły przepięknie!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że dałaś się namówić!
Buziaki:*
to ja dziękuję za inspirację.
UsuńKuszą mnie aktualnie takie małe wypieki z półpłynnym kajmakiem ;p
OdpowiedzUsuńpolecam warto.
UsuńJak miło, że ten przepis cieszy się powodzeniem!Świetnie udały sie Twoje babeczki - mają niespotykany kształt..
OdpowiedzUsuńdziekuje, przepis naprawde fajny.
UsuńPiękna forma i bardzo kuszące:-)
OdpowiedzUsuńBerenika, dziś jak je zobaczyłam a byłam ciekawa od wczoraj tego pustego talerza ;) to już wiem, że i ja je upiekę;) Kupuję dziś kajmak i do dzieła;) Są niezwykle kuszące i ta słodycz jest mi potrzeban, na już, na teraz!!!
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, jeśli lubicie takie mega słodkości to będziesz zadowolona.
Usuńtoz to musiała być czysta rozpusta ;))
OdpowiedzUsuńoj była jedna wystarczy żeby sie zasłodzić na cały dzień.
Usuńach jakie to musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńoj były to fakt.
UsuńMam na nie ochotę straszną. Mam nadzieję, że uda mi się je zrobić jeszcze w lutym. Powiem Ci, że Twoja uwaga odnośnie tych 2 minut jest istotna, przynajmniej dla mnie. Ja zazwyczaj nie nadążam za wyłączaniem piekarnika wtedy kiedy należy :)
OdpowiedzUsuńKarolina tak te 10 minut to jest bardzo ważne, czasu trzeba pilnować.
UsuńZachwycajace!
OdpowiedzUsuńAleż one piękne:-)i idealne:-)
OdpowiedzUsuńOMG ale cudo!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuje.
UsuńW jakich foremkach piekłaś te babeczki?
OdpowiedzUsuńJak myslisz mogłabym użyć silikonowych? Bo innych nie mam :(
Piękna porcelana, piękna foremka i wspaniały efekt końcowy. Elegancko i kusząco. Mniam...
OdpowiedzUsuń