Hamburgery drobiowe pełnoziarniste
Kto nie lubi hamburgerów? Niewielu z nas prawda. Ale zjadając chociażby jednego za każdym razem zastanawiamy się i wyrzucamy sobie ileż to jest niepotrzebnych ale pysznych kalorii. Jednak nie musi tak być jeśli zrobi się odchudzone hamburgery z pełnoziarnistymi domowymi bułkami drobiowym mięsem i jogurtowym sosem. Możliwe? Tak, spójrzcie niżej i do dzieła. Hamburger nie taki groźny na jakiego wygląda.
Przepis na bułki ze strony ugotuj.to
Drobiowe pełnoziarniste hamburgery
bułki:
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 ml mleka
- 1 op. (7 g) suchych drożdży
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka płynnego miodu
- sezam do posypania
- dodatkowe mleko do posmarowania bułek
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól i wymieszać. Mleko podgrzać w garnuszku, dodać miód, rozpuścić i wszystko przelać do mąki. Dodać miękkie masło i zagnieść ciasto, najlepiej mikserem z końcówką haka. Ciasto powinno być zwarte i łatwo odchodzić od ręki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę Po tym czasie należy ciasto odgazować, czyli wyjąć je i spłaszczyć złożyć ponownie na pół i odstawić na kolejna godzinę Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki i uformować okrągłe bułeczki, przełożyć je na blachę, lekko spłaszczyć, przykryć i odstawić ponownie na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Bułki przed pieczeniem posmarować z wierzchu mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Wyjąć, odstawić do przestygnięcia. Następnie pokroić i przygotować hamburgera. Z tej porcji wyszło 9 szt.
hamburgery:
- 500 g mięsa mielonego indyczego
- jajko
- do smaku pieprz
- do smaku sól
- łyżeczka oregano
- do smaku papryka słodka
- łyżeczka musztardy Dijon
- 6 bułek do hamburgerów
- plastry sera żółtego
- liście salaty
- plastry pomidora
- plasterki ogórka konserwowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka otartego tymianku
- 1 łyżka octu balsamicznego
sos:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- odrobina soku z cytryny
- łyżeczka ostrej musztardy
- 2 ogórki konserwowe
- 1/2 czerwonej papryka
Cebulę czerwoną posiekać w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę. Na patelnię dać cebulę czerwoną i delikatnie smażyć aż zmięknie, około 10 minut. Dodać tymianek, ocet, sól i pieprz, smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do ostygnięcia.
Mięso w misce wyrobić z jajkiem, solą, pieprzem, oregano, papryką, musztarda. Uformować płaskie kotlety. Na patelni beztłuszczowej lub na grillu usmażyć kotlety. Bułki również delikatnie przygrzać. Spód posmarować sosem, położyć liście salaty, plaster sera, kotlet, trochę sosu, plastry pomidora i ogórka porcje czerwonej cebuli i przykryć górą bułki. Podać z sosem .
- Sos: czosnek obrać, drobno posiekać, najlepiej rozetrzeć końcem noża. Dodać do jogurtu, wymieszać, doprawić sokiem z cytryny i musztarda. Ogórki i paprykę drobno posiekać Dodać do sosu.
coś dla mojego Em:0 byłby w siódmym niebie;) ja z resztą też, bo mega apetyczne te burgery!
OdpowiedzUsuńa dziekuje bardzo:)
Usuńwow wygladaja pieknie. to idealna wersja dla mojego meza:)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo. pozdrawiam.
Usuńsmakowicie wyglądają zdrowsza wersja wygląda bardziej apetycznie od standardowego hamburgera:D
OdpowiedzUsuńi tak smakowały. bardzo dziekuje. pozdrawiam.
UsuńPo prostu muszę je zrobić :) Wyglądają obłędnie! aż mi w brzuchu zaburczało :D
OdpowiedzUsuńhehe milo mi , pozdrawiam.
Usuńo matko ale takiego burgera to bym zjadła
OdpowiedzUsuńdzięki, polecam było czasochłonne ale warte zachodu.
Usuń