Pałki z kurczaka na kapuście kiszonej
Obiad zimowy.. a co.. wiosny nie widać. W kapuście kiszonej najczęściej piecze się golonki i żeberka. Ja postanowiłam zrobić w ten sposób pałki z kurczaka. Dużo przypraw, pyszna kiszona, domowa kapusta i obiad jak marzenie. Zimowo, gorąco, pysznie.
A przy okazji przypominam o konkursie urodzinowym. Szczegóły tutaj.
A przy okazji przypominam o konkursie urodzinowym. Szczegóły tutaj.
Pałki z kurczaka na kapuście kiszonej
- 6 szt dużych pałek z kurczaka
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki papryki czerwonej
- 2 łyżki czubricy czerwonej
- łyżeczka kminku
- 10 śliwek wędzonych
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- sol, pieprz
- szklanka bulionu/rosołu
- 2 łyżki oleju z czosnkiem
Kapustę
odsączyć, grubo poszatkować. Formę do zapiekania wysmarować olejem, na to
wyłożyć kapustę kiszoną, posypać kminkiem, łyżką czubricy, łyżką papryki,
pokruszyć liście laurowe, dać ziele angielskie, 2 łyżki musztardy, wymieszać.
Powkładać miedzy kapustę śliwki. Piekarnik rozgrzać do 180 st.
W misce wymieszać sol,
pieprz, czubrice, paprykę, 2 łyżki musztardy. Pałki obtoczyć w marynacie. Na
patelni rozgrzać olej, na gorący tłuszcz włożyć pałki, obsmażyć na rumiano i
przełożyć na gore kapusty. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 40
minut. Następnie odkryć i podlać bulionem, piec kolejne 20 minut aż kurczak się
przyrumieni.
coś bardzo spalone te pałki....
OdpowiedzUsuńprzyrumienione a nie spalone, takie lubimy. w dodatku duzo papryki i czubricy dało taki kolor. bardzo konstruktywna krytyka Anonimowy.
UsuńJak one są przyrumienione to ja jestem kobietą,he,he
Usuńrzecz gustu jak kto lubi.
Usuńoj czemu one takie czarne? mało apetyczne :( Jolka:)
OdpowiedzUsuńja tam z miłą chęcią spróbowałabym takich nóżek:) upieczone na kapustce muszą być niezwykle aromatyczne!:) mniam
OdpowiedzUsuńJa piekłam karkówkę na kiszonej kapuście i też świetnie się sprawdziła:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują:)!
OdpowiedzUsuńmniaaam pysznosci u Ciebie
OdpowiedzUsuń