Podwójny omlet na kolorowe śniadanie
Pomysł na weekendowe śniadanie, na idealny początek dnia?... proszę bardzo... podwójny omlet w środku z warzywami, serem i wędliną.
Syte, proste, zdrowe i mega kolorowe. Wiosna w pełni na talerzu. Czego chcieć więcej? Proporcje na jedna osobę. Ilość jajek można dowolnie zmieniać.
Podwójny omlet
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki wody mineralnej gazowanej
- sol
- pieprz
- garść startego żółtego sera
- trochę liści szpinaku
- pomidor - plasterki
- awokado - paski
- szynka drobiowa pokrojona
- plasterki papryki czerwonej
- masło do posmarowania patelni
Po 2 jajka rozbełtać łyżką mleka i łyżką wody w osobnych
miseczkach, dodać sol i pierz. Patelnie posmarować odrobina masła, wylać na
patelnie, podgrzewać na średnim ogniu posypać polowa sera. Podgrzewać aż się jajka ładnie zetną z obu stron. Przełożyć na talerz. Ponownie posmarować patelnie masłem wylać
kolejne 2 jajka na patelnie, posypać druga porcja sera, podgrzewać aż się zetną na omlet. W tym czasie na pierwszym
omlecie rozłożyć plasterki szynki, pokrojonego pomidora, paski awokado, papryki, liście szpinaku
Przykryć drugim omletem. Podawać gdy są jeszcze gorące. Pycha.
Omlety ostatnio u mnie często :) Jajka we wszelkiej postaci zresztą :)
OdpowiedzUsuńto tak jak u mnie. :)
Usuńpiękny wyszedł:D muszę sobie takiego fundnąć:D
OdpowiedzUsuńdziekuje i pozdrawiam.
UsuńUwielbiam omlety, a Twój wygląda pięknie.
OdpowiedzUsuńdzięki za miły komplement.
Usuńu nas też w weekendy są jajeczne śniadania :)
OdpowiedzUsuńto tak jak u nas.
Usuńmam własnie zamiar zrobić sobie takiego omleta jutro na śniadanie:) niech wiosna zacznie się na tależu:)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje ze będzie smakował. pozdrawiam.
Usuńomlet świetny! a te zdjęcia u góry strasznie kuszące
OdpowiedzUsuń