Rolady z udźca indyczego w dwóch marynatach
Zbliża się weekend, ostatni weekend karnawał a z nim niedzielny obiad. Proponuje na ten dzień specjalny pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, aromatyzowana oliwa i można mieć niebanalny obiad. Propozycja jest także idealna na świąteczny obiad wielkanocny. Smacznego.
Rolady z udźca indyczego w dwóch marynatach
- 2 udźce z indyka
marynata zielona:
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy kujawski z bazylia i czosnkiem
- łyżeczka musztardy francuskiej
- łyżeczka musztardy Dijon
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka bazylii
- świeża natka pietruszki
- sól morska
- pieprz
marynata czerwona:
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy kujawski z bazylia, czosnek i pomidory
- łyżeczka musztardy Dijon
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka czerwonej papryki węgierskiej
- łyżeczka ostrej pasty paprykowej węgierskiej
- świeża natka pietruszki
- sól morska
- pieprz
Mięsa umyć. Usunąć z nich kości, przeciąć wzdłuż na pół nie
rozcinając na końcu, uzyskując w ten sposób długie kawałki, łatwe do zwinięcia
w rolady.
Przygotować marynaty. Czosnek posiekać i połączyć z pozostałymi
składnikami. Mięsa posmarować od wewnątrz marynatami. Jedno zielona a drugie
czerwona. Każdy kawałek zwinąć w roladę, skórą do zewnątrz, związując szczelnie
sznurkiem. Z zewnątrz posypać sola i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki.
Następnego
dnia rozgrzać piekarnik do 180 st. Rolady włożyć do naczynia żaroodpornego,
skropić z wierzchu oliwami aromatyzowanymi, podlać 1/3 szklanki wody i piec pod
przykryciem ok. godziny. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 30 min aż
się zrumieni. W takcie pieczenia polewać sosem. Gotowe wyjąć, przykryć folia i odstawić
10 minut, żeby odpoczęło, dzięki czemu przy krojeniu w środku zostaną wszystkie
soki. Ja podałam z kapusta i grzybami oraz pysznym sosem, który się wytworzył podczas
pieczenia.
apetyczne, soczyste mieso:) wpraszam się na obiad!
OdpowiedzUsuńzapraszam. :)
UsuńPo prostu mięsna uczta:)
OdpowiedzUsuńtak ale nie tylko dla meżczyzn. pozdrawiam.
Usuńwygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuje. godne polecenia.
Usuńświetnie wygląda i pasuje zarowno na obiad jak i do chleba ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie. na zimno i ciepło. pozdrawiam.
UsuńJak ja lubie to mięsko mmm,twoje wygląda mega apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńdzięki Ewo. pozdrawiam.
UsuńSoczyste super mięsko. Bardzo pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuje i pozdrawiam.
UsuńMnie się wydaje strasznie trudne :( Nigdy nic nie robiłam z udźca indyczego. Czy te kości usuwa się łatwo? i te rozcięcie....aaaaaaaaaaaaaa ratunku ale inspiruje mnie do zrobienia takiego mięska jak nie zepsuję to się pochwalę :)
OdpowiedzUsuńmi tez się to wydawało trudne ale przy rozcinania pomagał mi mąż, bo jemu takie rzeczy o wiele lepiej wychodzą. mysle ze spokojnie dasz sobie rade. poszukaj na necie moze znajdziesz więcej zdjęć jak te operacje przeprowadzić. a kostkę łatwo się wycina. pozdrawiam.
Usuńw niektórych sklepach można kupić podudzia z indyka, czyli w zasadzie udziec bez kości- od razu gotowe do zawinięcia ;)
Usuń